Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Günther Oettinger energiaügyi biztos a német lapnak elmondta, hogy augusztus végén Moszkvába látogat, ahol találkozik Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel és Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz állami energetikai cég vezérigazgatójával, és javasolja a júniusban megfeneklett tárgyalási folyamat újraindítását.

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szánt orosz földgázszállítások mihamarabbi felújításához átmeneti megoldást kell kidolgozni arra az időre, amíg tart a korábbi szállítások körüli elszámolási vita rendezése.

Hozzátette: az EU a bizalom erősítése céljából ősszel szakértőket küldhet annak pontos megállapítására, hogy mennyi földgáz érkezik Oroszországból Ukrajnába, és mennyi gáz érkezik Ukrajnából az EU-ba. A mérési adatok révén megelőzhető mindenfajta visszaélés, vagy hamis állítás - mondta Günther Oettinger.

Az úgynevezett fordított irányú földgázszállításokról megjegyezte: bizonyos aggodalom él azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél megpróbálhatja megnehezíteni az EU-ból Ukrajnába irányuló földgázszállítást.

A Gazprom számításai szerint Ukrajna 5,296 milliárd dollárral tartozik az eddig leszállított földgázért. A cég a rendezetlen számlák miatt úgy döntött, hogy Ukrajnának előre kell fizetnie az importért, az orosz fél által megállapított ár méltányosságát vitató Kijev azonban nem teljesítette ezt a feltételt, ezért a Gazprom június közepén leállította a gázszállítást Ukrajnának.

Az intézkedés nem érintette az Ukrajnán át Európába irányuló orosz szállításokat, az orosz exportban azóta sincs fennakadás.

Alekszej Miller június végén bejelentette, hogy a Gazprom figyelemmel kíséri a földgáz fordított irányú szállítását, és korlátozásokat vezethet be azokkal az európai cégekkel szemben, amelyek Ukrajnának juttatják el az Oroszországból származó földgázt.