A kedden közzétett tájékoztatás szerint a dokumentum az eljárást megindító felhívás kidolgozásától és közzétételétől kezdve az ajánlatok kiválasztásán és elbírálásán át a szerződés végrehajtásáig az eljárás minden szakaszára szolgál iránymutatással - írta az MTI.

Az iránymutatás egyebek mellett megkönnyíti a kisvállalkozások számára, hogy közbeszerzési eljárásokban vegyenek részt. Az új lehetőségek sorát bővíti, hogy a szerződés odaítélésekor új szempontokat is figyelembe lehet venni annak érdekében, hogy a választás társadalmi felelősségvállalást tanúsító cégekre és innovatív, környezetbarát termékekre essen.

Kulcsfontosságú a tagállamok támogatása az uniós beruházásokhoz szükséges megbízható közbeszerzési eljárások megszervezésében ahhoz, hogy az uniós költségvetés hibáktól mentes legyen. Az unió által elköltött minden egyes euró pedig a leghatékonyabb módon, közvetlenül a lakosság javát szolgálja - mondta Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos.

Tájékoztatása szerint az európai strukturális és beruházási alapok több mint 450 milliárd eurót (egy euró mintegy 310 forint) áramoltatnak az EU gazdaságába a 2014-2020-as finanszírozási időszakban. A források felénél a beruházások közbeszerzéssel valósulnak meg.