Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa még ma bejelentheti, hogy hivatalos vizsgálatot indítanak az IKEA dán kormánnyal kötött adóügyi megállapodása ügyében. A gyanú szerint ez a megállapodás segíthetett abban, hogy a bútorgyártó multi 2009-től 2014-ig összesen 1 milliárd eurónyi, EU tagállamokban befizetett adót spóroljon meg - értesült a Financial Times. Az ügyre először a Zöldek Európai Parlamenti képviselőcsoportjának egy tavalyi anyaga hívta fel a figyelmet.

A lap szerint az anyagban az áll, hogy a svéd bútoráruházlánc két cégcsoportot hozott létre Hollandiában, Luxemburgban és Lichtensteinben. Ezeken keresztül mozgatott tőkét és profitot, mindezt azért, hogy kihasználja a különböző államok speciális adórendszerében rejlő lehetőségeket. Az EU-nak először azt kell tisztáznia, hogy a cég dán kormánnyal kötött megállapodása ellentétes-e az érvényben lévő uniós szabályozással, s csak ezután tudják megbecsülni az említett rendszer által megspórolt adó összegét - írja az FT.

Az Európai Bizottság 2013 óta már több ezer, tagállamok és multinacionális vállalatok között köttetett adóügyi megállapodást vizsgált át. Eddig 5 vizsgálatot zártak le, s ennek keretében négy tagállamot köteleztek arra, hogy mintegy 40 érintett vállalattól több milliárd euró értékben hajtsanak be pótlólagos adóbefizetést. A vállalatok között olyanok is szerepeltek, mint például az Apple, a Starbucks, a Fiat és az Amazon.

Vestager a múlt hónapban úgy nyilatkozott, a vizsgált ügyletek többsége nem nyújtott speciális kedvezményeket, azonban előnyös adóügyi eljárást biztosított a kiválasztott vállalatok számára. Mint mondta, a munkájuk ezzel nem ért véget, s minden olyan esetben fellépnek majd, ahol az állami támogatás gyanúja felmerül.