Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa még ma bejelentheti, hogy hivatalos vizsgálatot indítanak az IKEA dán kormánnyal kötött adóügyi megállapodása ügyében. A gyanú szerint ez a megállapodás segíthetett abban, hogy a bútorgyártó multi 2009-től 2014-ig összesen 1 milliárd eurónyi, EU tagállamokban befizetett adót spóroljon meg - értesült a Financial Times. Az ügyre először a Zöldek Európai Parlamenti képviselőcsoportjának egy tavalyi anyaga hívta fel a figyelmet.

A lap szerint az anyagban az áll, hogy a svéd bútoráruházlánc két cégcsoportot hozott létre Hollandiában, Luxemburgban és Lichtensteinben. Ezeken keresztül mozgatott tőkét és profitot, mindezt azért, hogy kihasználja a különböző államok speciális adórendszerében rejlő lehetőségeket. Az EU-nak először azt kell tisztáznia, hogy a cég dán kormánnyal kötött megállapodása ellentétes-e az érvényben lévő uniós szabályozással, s csak ezután tudják megbecsülni az említett rendszer által megspórolt adó összegét - írja az FT.

Az Európai Bizottság 2013 óta már több ezer, tagállamok és multinacionális vállalatok között köttetett adóügyi megállapodást vizsgált át. Eddig 5 vizsgálatot zártak le, s ennek keretében négy tagállamot köteleztek arra, hogy mintegy 40 érintett vállalattól több milliárd euró értékben hajtsanak be pótlólagos adóbefizetést. A vállalatok között olyanok is szerepeltek, mint például az Apple, a Starbucks, a Fiat és az Amazon.

Vestager a múlt hónapban úgy nyilatkozott, a vizsgált ügyletek többsége nem nyújtott speciális kedvezményeket, azonban előnyös adóügyi eljárást biztosított a kiválasztott vállalatok számára. Mint mondta, a munkájuk ezzel nem ért véget, s minden olyan esetben fellépnek majd, ahol az állami támogatás gyanúja felmerül.