Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormánynak jottányit sem sikerült előrehaladnia abban, hogy rávegye az európai vezetést az országnak nyújtandó kedvezményes hitelről folytatandó tárgyalások megkezdésére - írja a Reuters az ügyhöz közel álló uniós tisztviselőkre hivatkozva. A hírügynökség tudomása szerint az Európai Bizottság Orbán Viktor miniszterelnök agresszív centralizáló stílusa miatt akasztotta meg decemberben az IMF-tárgyalások előkészítését.

A vita középpontjában a jegybank függetlenségének kérdése áll, de emellett számos más ügy is terítéken van azóta is, olyan vitakérdések, amelyek miatt Orbánt autoritárius rendszer bevezetésével vádolják, amit a magyar kormányfő tagad. A miniszterelnök és kormányának tagjai hónapok óta azt mondják, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a viták rendezése érdekében, de a gesztusok, amelyeket tesznek, nem felelnek meg az EU elvárásainak.

Szórakozik velünk

Elemzők mindennek alapján úgy gondolják, hogy Orbán időhúzásra játszik. A kormányfő tegnapi brüsszeli beszédében ismét az EU-t és az IMF-et vádolta az egyeztetések holtpontra jutásáért. Elismételte, hogy Magyarország nem hitelt akar, hanem csak elővigyázatossági megállapodást, amely elég lenne a gazdaság stabilizálásához.

A Reuters értékelése szerint a magyar adósságok finanszírozhatók addig, amíg a külgazdasági nyomás enyhe, mert addig a befektetők hajlamosak viszonylag kockázatos papírokat, így magyar államkötvényeket is vásárolni. Mivel azonban a magyar adósság zöme külföldi kézben van, igen nagy a kockázata annak, hogy a befektetők elvesztik a bizalmukat az országban, elkezdik kiszórni forintjaikat, ami finanszírozási válságba sodorhatja az Magyarországot.

Ne szórakozzon velünk

Brüsszel a maga részéről semmi jelét nem mutatja annak, hogy hajlandó lenne további játékteret nyitni a magyarok előtt. Magyarországnak valószínűleg további lépéseket kell tennie, mielőtt a jegybank körül vita lezárulhat - mondja az ügyhöz közel álló brüsszeli tisztviselő. Rossz előjel, hogy az Európai Bizottság, az IMF, az Európai Központi Bank és az MNB közti múlt heti találkozó kicsi előrelépést hozott.

Ezért nehéz előre jelezni az Orbán-Barroso találkozó kimenetelét - mondja egy uniós diplomata. Nincs meg a bizalom a felek között a legfelsőbb politikai szinten, mindkét fél a másikat vádolja ésszerűtlen viselkedéssel - érvel.

Csak szórakozik velünk

Elemzők szerint Orbán színjátékot játszik, amelyben elrejti valódi szándékát. Ez utóbbi lehet az, hogy nem akarja alávetni magát egy IMF-program feltételeinek, vagy hogy egyszerűen úgy akarja megkapni a Valutaalap támogatását, hogy alig enged valamit saját feltételeiből.

Számos befektetési bank, köztük a Crédit Suisse úgy véli, hogy Magyarország még idén köt egy elővigyázatossági hitelt az IMF-fel, ám a befektetői bizakodást aláásta az előkészületek elhúzódásához vezető vita Brüsszellel. Orbán alkupozíciója meggyengülhet, ha a befektetők Budapest ellen fordulnak.