Ahogy az USA és Törökország kapcsolatai újabb és újabb mélypontokra süllyednek, Brüsszelben csendben reménykednek abban, hogy javulhat az európai kormányok és az ankarai vezetés viszonya - írta a Financial Times (FT). Erdogan megtanulja, kik az igazi ellenfelei, és ezek nem az európai vezetők - mondta egy uniós diplomata Recep Tayyip Erdogan államfőre utalva. Augusztus közepén rohamosan gyengült a török líra, miután a Fehér Ház és Ankara egymás után váltották egymással a barátságtalan üzeneteket.

Brüsszelben a bajok mellett a jó jeleket sem tévesztik szem elől. Például kiengedtek a török börtönből két kémkedéssel vádolt görög katonát, illetve szabadon bocsátották az Amnesty International ottani vezetőjét. Ezeket az intézkedéseket régóta követelte az EU. Brüsszelben úgy látják, nem véletlen, hogy a gesztusokat éppen az amerikaiakkal folytatott vita idején tették. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke melegen üdvözölte az intézkedéseket.

Régi vita

Az EU és Ankara viszonya a 2016-os törökországi puccskísérlet után romlott meg, amelyek követően a talpán marad Erdogan-adminisztráció európai megítélés szerint eltúlzott tisztogatásba kezdett a hadseregben, a közszférában, a civil szervezeteknél, a kurd ellenzék körében és a médiában. Törökország EU-csatlakozási folyamata leállt és jegelték a vízummentesség megadását a török állampolgároknak, illetve az ország csatlakozását az EU vámuniójához.

Válaszul a török elnök a nácikhoz hasonlította a berlini kormányt, muszlimellenes bigottsággal vádolta az új osztrák vezetést és hangot adott annak a véleményének, hogy az EU képmutatóan bánik Törökországgal. Ezek a megjegyzések a múlt ködébe vésznek, miután Törökország az USA-val szemben Európára támaszkodhat. Végül is az ország legnagyobb kereskedelmi partnere az EU.

Megnyomják a reset billentyűt

A viták ellenére Európa érdekelt abban, hogy kiálljon Törökországgal szemben az amerikai adminisztráció gazdasági agressziójával szemben - mondta egy uniós tisztviselő az FT-nek. Szerinte a geostratégiai érdekek fogják meghatározni a felek viszonyát. Az enyhülés jeleként Erdogan beszélt telefonon Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel, a török külügyminiszter pedig augusztus végén részt vesz európai kollégái tanácskozásán.

Ugyanakkor az európai országok továbbra is elvárják Ankarától a szerintük koholt vádak alapján bebörtönzött európaiak (például legalább hét német állampolgár) szabadon bocsátását. Ha ezt megtennék, az megkönnyítené a gazdasági gondok enyhítését is - hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter.

Egyértelmű a konszenzus Brüsszelben arról, hogy a 2016-ban megkötött török-EU megállapodás a szíriai bevándorlók visszafogadásáról Törökországba kulcsfontosságú a bevándorlási válság kezelésében. Az EU hárommilliárd eurót (közel 1000 milliárd forint, több mint két budapesti 4-es metró ára) adott az ott élő négymillió szíriai segítésére főként az ezzel foglalkozó civil szervezeteken keresztül. További hárommilliárdot szánnak erre célra 2019-2020-ban.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP