Vlagyimir Csizsov orosz újságíróknak nyilatkozott a jövő keddre tervezet EU-orosz csúcstalálkozóval kapcsolatos kérdésekről. Az orosz nagykövet azt is bejelentette, hogy Anatolij Janovszkij orosz energetikai miniszter-helyettes és Dominique Ristori, az Európai Bizottság (EB) energiaügyi főigazgatója vezetésével megalakult az a munkacsoport, amelyet a Déli Áramlattal kapcsolatos jogi és műszaki kérdések rendezése érdekében kezdeményeztek.

Günther Öttinger az energiaügyi biztos és Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter a múlt pénteken Moszkvában egyezett meg arról, hogy a Déli Áramlat európai földgázgázvezetékkel kapcsolatos jogi és műszaki kérdések rendezésére létrehozzák a csoportot. Janovszkij hétfőn a Vedomosztyinak azt nyilatkozata, hogy nincs szó a kormányközi megállapodások felülvizsgálatáról. A munkacsoport feladata, hogy megoldja: a gázvezeték az EU szabályozásának megfelelően, "normálisan működhessen".

A brüsszeli orosz nagykövet bírálta az EB-t, amely szerinte "meglehetősen sokáig úgy tett, mintha semmit sem hallott volna Déli Áramlatról és aztán, amikor megkapta a kormányközi megállapodások másolatát egyes országoktól, közölte, hogy azok nem felelnek meg az EU harmadik energiacsomagjában lefektetett normáknak". Csizsov szerint van még idő arra, hogy megoldásra jussanak, a gázvezetéket 2016-ig építik. Moszkva álláspontja szerint a Déli Áramlat és más határokon átnyúló energetikai beruházások nem esnek az uniós szabályozás hatálya alá.

Brüsszel tavaly év végén jelentette be, hogy az uniós joggal ellentétesnek tartja a Déli Áramlat megvalósításában résztvevő uniós tagállamok kormányai és Oroszország között született megállapodásokat és szükségesnek tartja azok felülvizsgálatát. Az érintett uniós tagállamok - Bulgária, Magyarország, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria - ugyancsak tavaly decemberben, Brüsszelt hatalmazták fel az Oroszországgal való tárgyalásokra. A Déli Áramlat földgázvezetéken a tervek szerint 2016 elejétől továbbítanák az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Európa több országába, így Magyarországra is.