Az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Németországban fizetőssé tegyék az autópályákat, miután az Európai Bizottság megszüntette az ezzel kapcsolatban folytatott kötelezettségszegési eljárást - adta hírül a Magyar Nemzet. A vizsgálatot még 2015 júliusában kezdték.

Brüsszel azt kifogásolta, hogy az új rendszerben a német autósoknak valójában nem kellett volna fizetniük, mert annyival csökkentették volna gépjárműadójukat, amennyibe az autópálya használata kerül. A berlini kormány kompromisszumot ajánlott, ami elnyerte az EU-s bürokraták tetszését.

Eszerint az adócsökkentést az autók környezetvédelmi besorolásához kötik. Így az Euro 6-os osztályzattal rendelkező autósok adója jobban csökken, mint amennyibe az autópályadíj kerül, a többieknél pedig marad a korábbi nullszaldós "üzlet". A német autósoknak a főutak után is fizetniük kell, míg a külföldieknek csak az autópálya-használat kerül pénzbe. A mentők, a villanyautók és a mozgássérültek járművei teljes mentességet élveznek.

A tíznapos matrica a tervek szerint a motorok károsanyag-kibocsátásától függően 2,5-25 euróba  (800-8000 ezer forint) fog kerülni, az egyéves 130 eurót kóstál majd. A rendszert 2019-től élesítik.