A német biztost azután érte több bírálat, hogy Jávor Benedek zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő kérdésére kedden elismerte: honfitársa, Klaus Mangold tiszteletbeli orosz konzul gépén repült május 18-án Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Oettinger ezt azzal indokolta, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna a találkozóra. A politikus szerint a magyar kormány javasolta neki, hogy vegye igénybe Mangold repülőgépét.

Margaritisz Szkínász szóvivő a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség az ügyben. Ez nem sérti a szabályainkat. Én magam is sokszor jártam el így. Nem tekinthető összeférhetetlenségnek, ha egy kormány meghív valahova, és felajánlja, hogy fedezi a költségeket.

A bizottság etikai szabályai értelmében a testület tagjai legfeljebb 150 euró értékben fogadhatnak el ajándékokat. Szkínász szerint azonban jelen esetben nem ajándékról van szó, így a történtek elfogadhatóak. Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő leszögezte: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatásáról biztosította Oettingert. Jávor Benedek szerint a kérdéses időpontban négy különböző járat is elérhető lett volna Brüsszel és Budapest között.

A magyar kormány szerint a számonkérés bosszú

Sajtóhírek szerint többen azzal vádolják a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel állítólag jó kapcsolatban lévő Klaus Mangoldot, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatóját, hogy ő közvetített a paksi beruházás ügyében Moszkva és Budapest között.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Orbán Viktor kért találkozót a biztostól, és a kormányfő Klaus Mangoldot kérte meg, segítsen megszervezni Oettinger budapesti látogatását, akinek javasolták, jöjjön együtt Magyarországra Mangolddal. Az üggyel kapcsolatos híreket Lázár János úgy kommentálta: Jávor Benedek próbál pitiáner bosszút állni a paksi bukása miatt. Oettinger budapesti látogatásainak nincs köze korábbi - energiaügyi - biztosi munkájához, a kormánnyal nem tárgyalt a paksi erőművel kapcsolatban - jelentette ki a politikus.