Lowcock szerint a helyzeten csak az segíthetne, ha az Irán támogatta jemeni siíta hutik elleni háborút indító Szaúd-Arábia végre beengedné a segélyszállítmányokat az országba - írja a 444.hu a Reutersre hivatkozva.

A szaúdiak vezette arab koalíció hétfőn jelentette be, hogy lezárja a jemeni légteret, a szárazföldi határt és a kikötőket, hogy ezzel is gátolja a hutiknak szánt iráni utánpótlást. Ez ugyan katonai szempontokból érthető, de totális összeomlásba taszíthatja az országot, ahol már vagy 900 ezren fertőződtek meg a kolerajárványban, és ahol hétmillió (!) embert fenyeget az éhínség.

Lowcock szerdán - svéd kérésre zárt ajtók mögött - tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a válságos helyzetről. Jemenben már most is hétmillióan az ENSZ Élelmezési Világprogramjának segélyein élnek, ha ezek a szállítmányok nem juthatnak be az országba, nagyon gyorsan katasztrofálisra fordulhat a helyzet, amely Lowcock szerint már a blokád november 6-i kezdete előtt se volt ideális, mert már akkor is nehézkes volt a segélyszállítmányok célba juttatása.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres még aznap tárgyalt a szaúdi külügyminiszterrel, akit arra szólított, hogy azonnal biztosítson bejutást a humanitárius segítőknek. Az ENSZ BT soros elnökségét ellátó Olaszország ENSZ-nagykövete, Sebastiano Cardi pedig azt mondta, hogy a BT tagjai mind hangsúlyozták a jemeni kikötők megnyitásának fontosságát.

Fotó: AFP PHOTO/Mohammed HUWAIS