Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyszerűen megsülnek a kukorica- és a szójababültetvények az USA középnyugati részén, amelyet továbbra is elkerülnek az esők - jelentette a Reuters. Egyre erősebbek a félelmek attól, hogy megugrik az élelmiszerek és a bioüzemanyagok ára, továbbá elapadnak az amerikai export-, illetve segélyszállítmányok. A múlt hét végén és e hét első napjaiban csak fokozódott a forróság, ami arra késztette az amerikai mezőgazdasági minisztériumot (USDA), hogy egy évtizede nem látott mértékben rontsa a kukoricatermésre vonatkozó heti előrejelzését.

Korábban várt 14 millió busheles rekordtermést el lehet felejteni, az USDA az egy héttel ezelőttihez képest kilenc százalékponttal, 31 százalékra rontotta a kukorica goog-to-excellent mutatóját, illetve hat százalékponttal, 34 százalékra a szójabab hasonló indexét. Eközben az előbbi termény poor-to-very poor jelzőszáma 30-ról 38 százalékra ugrott, szemben az egy évvel ezelőtti 11 százalékkal. Egy hét alatt a good-to-excellent skáláról a poor-to-very poorra ugrott át a kukorica mutatója, ami elemzők szerint azt jelenti, hogy a korábban vártnál sokkal rosszabb terméseredmények várhatók.

Válságból horrorba

Néhány farm kapott ugyan egy kis esőt az elmúlt napokban - heves viharok formájában -, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a szárazság és a forróság csak fokozódni fog július végéig vagy még azon túl is. A válságból fokozatosan horror történet lesz - jellemezte a helyzetet Tony Vyn, a Purdue University agrárszakértője -, egyre több olyan földet láthatunk, amelyen egyáltalán nem lesz termés.

A ideihez hasonló szárazságra 1956 óta nem volt példa, az extrém időjárás a középnyugati terület 55 százalékát érinti - jelentette a National Oceanic and Atmospheric Administration. A csapás a legrosszabbkor jött: a kukoricának porzania kellene és szép dagadtra hizlalnia a csöveken lévő szemeket, amihez nedves-párás időjárásra lenne szükség.

Mindenre átragad a drágulás

Az USA szállítja a világ kukoricaexportjának több mint felét, ennek a növénynek az ára (takarmányként) megjelenik a húsárakban, (nyersanyagként) a bioüzemanyagok árában is. A chicagói árutőzsdén 54 százalékkal ugrott meg a kukorica jegyzése június közepe óta, a kontraktusonként 7,78 dolláros hétfői ár már nincs messze a termény nyolcdolláros rekordjától.

A szójával hasonló a helyzet: növekedésének legkritikusabb szakasza augusztusra esik - ekkor érnek meg a babszemek -, így már csak néhány hét maradt arra, hogy felhalmozza ehhez a szükséges vízmennyiséget. Ezt a terményt az élelmiszerek mellett festékek és dízelüzemanyag előállítására is használják.

A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a szárazság kedvez néhány nagyon veszélyes kártevő szaporodásának. A takácsatka például a maradék nedvességet is kiszívja a növényekből, az USA-ban japán bogárként ismert kártevőnek pedig éppen a középnyugaton termő kukorica a kedvenc tápláléka.