A Nikkei című gazdasági lap azt írta kedden, hogy a pénzügyminisztérium kormányzati tisztségviselők és kormánypárti parlamenti képviselők kérésére növelte a kétszeresére a fiskális stimulus eredetileg tervezett összegét.

A hírre kedden napközben kéthetes csúcsra erősödött a japán jen az euróval szemben, és több mint 1 százalékot nyert az amerikai dollárral szemben a bankközi kereskedésben. A jen/dollár keresztárfolyamban utoljára akkor volt ilyen nagy napon belüli mozgás, amikor Nagy-Britanniában népszavazást tartottak az Európai Unióból való kilépésről.

A fiskális ösztönzés része annak a gazdaságélénkítő csomagnak, amellyel Abe Sindzó kormánya szeretné beindítani a gazdasági növekedést Japánban. Az ösztönző csomagot, amelynek teljes értéke átszámítva 170 milliárd euró, a Nikkei szerint augusztus 2-án ismertetik.

Aszo Taro pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, még nincs végleges döntés a csomag méretéről és tartalmáról. A Reuters birtokába jutott tervezet szerint komolyan megnövelnék az infrastrukturális beruházásokra fordított kiadásokat, többek között szállodákat építenének, és komolyan fejlesztenék a közlekedési infrastruktúrát.

Japán az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb gazdasága, de lényegében évtizedek óta stagnál. Szakértők szerint a mennyiségi enyhítés önmagában nem gyógyír, határozott strukturális reformok kellenek, amelyeket Abe Sindzó kormányfő meg is ígért 2012-es hivatalba lépésekor. Az egyik sürgető feladat az öregedő társadalom miatt a bevándorlás ösztönzése, ami kényes kérdés, és a japán politikusokban eddig nem volt meg a politikai akarat, hogy foglalkozzanak vele.