A norvég vízvagyon- és energiagazdálkodási igazgatóság, az NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) jelentése szerint a harmadik negyedévre vonatkozó áramdíj kilowattóránként 0,43 koronára (0,05 euró), az előző évinek a duplájára emelkedett. Az energiatőzsdén a spot áramárak a tavaszi és a nyár eleji periódusra vonatkozóan is az előző évinek a nagyjából dupláján mozogtak.

Az áramdíj emelkedését az NVE jelentése a vízerőművek csapadékhiány miatti kapacitáscsökkenésére vezeti vissza és egyúttal megjegyzi, hogy mostanra az elektromos energia előállításának a költsége elérte a széntüzelésű erőművekét.

A norvégiai víztározókban az idén egy átlagos évhez képest 22 terawattóra elektromos áram megtermeléséhez szükséges vízmennyiséggel kevesebb gyűlt össze. A kapacitáshiány 1,1 millió háztartás, a norvég lakosság felének az elektromos energia szükségletének felel meg. (Magyarországnak üzent az IMF: Ideje felkészülni a válságra!)

A vízerőművek áramtermelése mellett a norvég szélerőművek termelése is csökkent, miközben az északi országok áramfogyasztása megemelkedett - írja az NVE jelentése.

A norvég áramellátó hálózat üzemeltetőjének jelentése szerint Norvégia az idén nyáron áramimportra kényszerül, miközben az év melegebb időszakaiban hagyományosan exportálni szokott. A norvég statisztikai hivatal, az SSB adatai szerint májusban 78,1 százalékkal nőtt az áramimport az egy évvel korábbihoz képest, miközben az export 28 százalékkal csökkent.

A Clean Energy Wire portál kimutatása szerint 2017 második felében Németországban 0,03 euró volt a lakossági áramdíj, Magyarországon pedig 0,01 euró.