Több mint százéves múltra tekint vissza a női egyenjogúságért folyó küzdelem, ám ennek ellenére még a világ leggazdagabb országában is, még az felsőoktatási-tudományos közéletben is elveszhet az elért eredmények egy része. Egy új kutatás szerint a közgazdasági mester diplomát szerző végzős egyetemisták között az 1990-es 16 százalékról 11 százalékra esett a nők aránya. A PhD tudományos fokozatra pályázók, illetve az ezt elérők között még szembetűnőbben hátrányban vannak a nők - idézi a Reuters Wendy Stock és John Siegfried tanulmányát.

Ha egy férfi az egyetem elvégzése után öt éven belül megnősül, akkor arra számíthat, hogy egyedülálló társainál 25 százalékkal gyorsabban nő a bére. Egy nő keresete ugyanilyen összehasonlításban 23 százalékkal lassabban bővül. Ez alapvetően azt tükrözi, hogy semmit sem változott az a korábbi helyzet, amelyben a férfiak nem hoznak áldozatot karrierjükben a család érdekében, míg a nők igen. És ez tükröződik a fizetésükben is.

Más szóval továbbra is a nők áldozzák fel saját előmenetelüket férjük karrierje érdekében, ők hoznak nagyobb áldozatot a gyereknevelés érdekében. A tudományos életben, ahol elvileg csak a tehetségnek, a tudásnak, a tudományos eredményeknek szabadna különbséget tenniük az kutatók között, ugyanúgy a nők ellen dolgozik a rendszer, mint az üzleti világban.

Reménytelen helyzet

Az amerikai szisztémában a kutatóknak magán- és közalapítványoktól ösztöndíjakat kell szerezniük munkájuk finanszírozására. Az orvosi kutatások legnagyobb presztízsű támogatója az egészségügyi intézmények szövetsége (NIH), amely nyílt és hallgatólagos szabályok szerint osztja el pénzét. Az utóbbiak egyike, hogy nem kapnak forrást olyan jelentkezők, akik abban az intézményben akarnak dolgozni, amelyen diplomájukat szerezték.

A NIH ezzel akarja ösztönözni a változatosságot, a kutatók mozgását, az új ötleteket adó munkatársi kapcsolatok kialakulását. Ez a rendszer azonban óriási hátrányt jelent a gyermeket nevelő nőknek, akik nem tudnak könnyen költözni. A kutatási támogatás egyik jelentős forrása ezzel egyszerűen elérhetetlen nekik. Mindebből összességében az a szomorú tanulság adódik, hogy minél komolyabb egyetemi-tudományos végzettséget szerez egy nő, annál keményebb ellenszél nehezítheti előmenetelét.