A kialakult helyzet megoldásában az EU-nak és az Egyesült Államoknak közösen kell fellépnie. Washingtonnak azt az egyértelmű üzenetet kellene közvetítenie Vlagyimir Putyin orosz elnök felé, hogy készen áll bevetni befolyását annak szavatolására: a valóban független és egységes Ukrajna a Finnországéhoz hasonló semleges politikát folytat majd Oroszország irányában. Ez azt jelenti, hogy egymást kölcsönösen tiszteletben tartó szomszédokként tekintenek egymásra, Kijev széles körű gazdasági kapcsolatokat épít ki Oroszországgal és az EU-val egyaránt, de nem csatlakozik olyan katonai szövetséghez, amelyet Moszkva maga ellen irányulónak tekint - írta Jimmy Carter egykori amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Brzezinski szerint ezzel egy időben azt is világossá kell tenni Moszkva számára: minden olyan próbálkozást, amely az Ukrajnában kialakuló demokrácia destabilizálására, Ukrajna egyes részeinek elcsatolására vagy a belső konfliktusokba való nyílt vagy titkos beavatkozásra irányul, arra késztetné az Egyesült Államokat, hogy olyan lépéseket tegyen, amelyek gazdaságilag költségesek volnának Moszkva számára. Ez jelenthet pénzügyi szankciókat, Oroszország státusának felülvizsgálatát a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) vagy a Világbankban, illetve a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoportban - sorolta a lehetőségeket Zbigniew Brzezinski, aki szerint ehhez az EU-ra is nagy szükség van, mert az unió Oroszország jelentős kereskedelmi partnere.

Mindazonáltal az EU részéről most az a legfontosabb, hogy mielőbb pénzügyi mentőcsomagot állítson össze Ukrajna számára, ebben Németországnak és az Egyesült Királyságnak kellene vezető szerepet játszania - írta az amerikai külpolitikai szaktekintély, hozzátéve, "máskülönben az ország pénzügyi káoszba süllyed".

Az ukrán belpolitikával kapcsolatban a szakértő arra mutatott rá, hogy Amerikának és az EU-nak, remélhetőleg orosz segítséggel arra kell rábírnia a felemelkedő mérsékelt politikai erőket, hogy ne a reváns és a megtorlás, hanem a politikai mértéktartás és nemzeti egység útján induljanak el.

Végezetül Brzezinski saját decemberi írását idézi, miszerint továbbra is hisz abban, hogy "inkább előbb, mint utóbb Ukrajna valóban a demokratikus Európa részévé válik, és inkább utóbb, mint előbb Oroszország is követni fogja, hacsak nem szigeteli el önmagát, és válik félig stagnáló imperialista őskövületté".