A kínai jegybank szerint piaci buborékok alakulnak ki a világ egyes részein és bizonyos iparágakban, amelyek kipukkanhatnak, hacsak nem következik be valódi gazdasági fellendülés - adta hírül a Bloomberg.

A kormányok "ultrakönnyített" monetáris politikája miatt gyors eszközár-emelkedések figyelhetők meg 2009-től az egész világon, ugyanakkor ez nem jelent valódi vagy erős gazdasági fellendülést - tartalmazza a kínai jegybank jelentése. Az ilyen áremelkedések, hacsak nem támasztják alá azokat makrogazdasági fundamentumok, piaci buborékok kialakulásához majd kidurranásához vezethetnek - figyelmeztetnek.

Ezzel választ próbálnak adni a politikai döntéshozók aggodalmaira, amelyek a globális fellendülés kockázataira vonatkoznak. A kormányok ugyanis arról vitatkoznak, hogy mikor vonják ki az ösztönzőket, amiket a gazdasági válság kapcsán hoztak létre.

A kínai miniszterelnök is azzal, a kormányokat világszerte foglalkoztató dilemmával küzd, hogy mikor vonják ki a növekedést támogató gazdaságösztönző intézkedéseket, miközben az infláció leszorítására és az ingatlanpiaci buborékok megfékezésére is készül.

A jegybankoknak mind szembe kell nézniük a piaci buborékok és infláció visszatartásának nyomasztó feladatával, míg biztosítják a gazdasági fellendülést - áll a jelentésben.