Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Műholdas felvételek bizonyítják, hogy az ukrajnai Bucsa városában talált halottak már az előtt ott feküdtek a földön, mielőtt az ukrán hadsereg bevonult az oroszok által korábban megszállt településbe - írja Moscow Times. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az orosz kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy a halottakat az ukránok vitték a helyszínre, hogy meggyilkolásukkal megvádolják az orosz hadsereget.

A március 19. és 22. között készült felvételeken számos civil áldozat látszik, mégpedig éppen azon a helyen, ahol a városba az oroszok kivonulása után érkező ukrán katonát találták őket. Nagy felbontású Maxar-műholdképek bizonyítják, hogy az elmúlt napokban készült videók és fotók egy korábban kialakult helyzetet mutatnak be - mondta Stephen Wood, a Maxar Technologies szóvivője.

A New York Timesban korábban megjelent egy elemzés a közeli felvételek alapján, amelynek szerzői arra a következtetésre jutottak a halottak állapotát vizsgálva, hogy az április 1-jén és 2-án készült képeken legalább három hete temetetlen tetemek látható. Akkor még az oroszok kezén volt a város. Az AFP fotósai 20 halottat fényképeztek le, akik közül egyeseknek hátra volt kötve a keze.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában mintegy 350 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után. Az ukrán hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak a főváros környékén elkövetett esetleges orosz háborús bűntettek ügyében. Volodomir Zelenszkij „ezek háborús bűnök, és a világ népirtásként fogja elismerni őket”.

Van még rosszabb

Eközben az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a helyszínt az ukránok rendezték be, miután bejutottak a városba. Eközben kijevi hírszerzési információk szerint a régiót megszálló 64. motoros lövészdandár vezetője, Azatbek Omurbekov alezredest volt a térség irányítója a mészárlás időszakában - írja a Mirrorrra hivatkozva az RTL hírportálja. A hírszerzés a Tretyja Szila nevű tényfeltáró civil szervezettel együttműködve jutott arra, hogy Bucsát az 51460-es orosz egység foglalta el.

Ukrajna főügyésze, Irina Venediktova szerint Borodjankában még rosszabb lehet a helyzet, mint a tőle 25 kilométerre fekvő Bucsában. Az jogász a köztévén beszélve azt mondta, a 12 ezres településen sokkal több áldozata lehet az orosz agressziónak, mint bárhol máshol, de további részleteket nem árult el - jelentette a 444.hu.

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.