Műholdas felvételek bizonyítják, hogy az ukrajnai Bucsa városában talált halottak már az előtt ott feküdtek a földön, mielőtt az ukrán hadsereg bevonult az oroszok által korábban megszállt településbe - írja Moscow Times. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az orosz kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy a halottakat az ukránok vitték a helyszínre, hogy meggyilkolásukkal megvádolják az orosz hadsereget.

A március 19. és 22. között készült felvételeken számos civil áldozat látszik, mégpedig éppen azon a helyen, ahol a városba az oroszok kivonulása után érkező ukrán katonát találták őket. Nagy felbontású Maxar-műholdképek bizonyítják, hogy az elmúlt napokban készült videók és fotók egy korábban kialakult helyzetet mutatnak be - mondta Stephen Wood, a Maxar Technologies szóvivője.

A New York Timesban korábban megjelent egy elemzés a közeli felvételek alapján, amelynek szerzői arra a következtetésre jutottak a halottak állapotát vizsgálva, hogy az április 1-jén és 2-án készült képeken legalább három hete temetetlen tetemek látható. Akkor még az oroszok kezén volt a város. Az AFP fotósai 20 halottat fényképeztek le, akik közül egyeseknek hátra volt kötve a keze.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában mintegy 350 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után. Az ukrán hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak a főváros környékén elkövetett esetleges orosz háborús bűntettek ügyében. Volodomir Zelenszkij „ezek háborús bűnök, és a világ népirtásként fogja elismerni őket”.

Van még rosszabb

Eközben az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a helyszínt az ukránok rendezték be, miután bejutottak a városba. Eközben kijevi hírszerzési információk szerint a régiót megszálló 64. motoros lövészdandár vezetője, Azatbek Omurbekov alezredest volt a térség irányítója a mészárlás időszakában - írja a Mirrorrra hivatkozva az RTL hírportálja. A hírszerzés a Tretyja Szila nevű tényfeltáró civil szervezettel együttműködve jutott arra, hogy Bucsát az 51460-es orosz egység foglalta el.

Ukrajna főügyésze, Irina Venediktova szerint Borodjankában még rosszabb lehet a helyzet, mint a tőle 25 kilométerre fekvő Bucsában. Az jogász a köztévén beszélve azt mondta, a 12 ezres településen sokkal több áldozata lehet az orosz agressziónak, mint bárhol máshol, de további részleteket nem árult el - jelentette a 444.hu.

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.