Háromszázmillió lejnél (21,6 milliárd forint) többet költött eddig a román kormány az oltási központok működtetésére, s mivel az elmúlt időszakban az oltási hajlandóság minimálisra csökkent, a hatóságok egy részük megszüntetése mellett döntöttek - írja a Maszol. Emellett az oltópontok egy részét tesztelési központtá alakítják át.

Havi szinten 30 millió lej körüli összegbe kerül az oltási központok működtetése, árulta el a hírportálnak Vass Levente, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Az oltási központok száma ingadozott az elmúlt hónapokban, összhangban az oltási hajlandósággal, voltak olyan hónapok is, amikor ennél lényegesen kevesebbe került a fenntartásuk, 2021 augusztusában például csak 24 millióba.

Az oltási kampány költséghatékonysága októberben és novemberben volt a legnagyobb, amikor sokan vették fel a vakcinát. Októberben 2,3 millió adag oltóanyagot adtak be országos szinten, ami 30 millió lejes költséggel számolva azt jelenti, hogy egy oltás beadása (a vakcina költsége plusz a beadás személyzetének és infrastruktúrájának biztosítása) hozzávetőleg 13 lejbe (90 forint) került. Novemberben, amikor 2,14 millió vakcinát használtak fel, 14 lejre emelkedett az egységnyi költség.

Decemberben már meredeken esett az oltakozási kedv, a beadott oltóanyag mennyisége alig haladta meg az egymillió dózist, az egységnyi költség pedig az egekbe szökött, 29 lejre nőtt. Januárban folytatódott a csökkenő trend, már csak 576 ezer személyt oltottak be, az egy főre eső kiadás pedig 52 lejre emelkedett.

Február első két hetében mindössze 169 ezer ember oltatta be magát. Ha feltételezzük, hogy az oltási hajlandóság ugyanezen a szinten marad a hónap második felében, akkor február 28-ig hozzávetőleg 340 ezer adag vakcinát használnak fel, ami már 88 lejes (6300 forint) egységnyi költséget jelentene, ha az oltási központok száma változatlan maradna.