A károsanyag-kibocsátás a magyar fővárosban már tavaly április 25-én meghaladta az éves határértéket a CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air) 2022-es évről szóló jelentése szerint.

Hiába csökkent a kibocsátott nitrogén-dioxid (NO2) mennyisége az elmúlt években az Európai Unió és az Egyesült Királyság fővárosaiban, annak szintje így is meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit. 

szennyező anyag koncentrációja tavaly az Európai Unió összes tagállamának fővárosában – Budapesttel együtt –  valamint a brit szigetek fővárosaiban is magasabban alakult, mint a WHO által meghatározott határértékek.

Elkerülhető lenne a légszennyezés okozta halál

A WHO levegőminőségi irányelvei szerint az nitrogén-dioxid koncentrációjának 24 órás átlaga nem haladhatja meg a köbméterenként 25 mikrogramm értéket.

Mivel az irányelvek nem kötelezők, az országok csak viszonyítási alapként használják azokat, hogy meghatározzák nemzeti terveiket. A jelentés kiemeli, hogy,

ha a WHO ajánlásának megfelelnének, évente 250 ezer ember életét menthetnék meg Európában.

Enélkül azonban évente több mint 430 ezer európai veszti életét a határértéken felül nitrogén-dioxid-kibocsátás miatt, amely hozzávetőleg 60 százalékkal csökkenthető lenne 180 ezer fő alá, ha betartanák a célkitűzéseket.

Hol van Budapest a szennyezett országok között?

Nem meglepő módon a skandináv fővárosokban – Tallinban, Helsinkiben és Stockholmban – a legalacsonyabb a nitrogén-dioxid-koncentráció, miközben vezet a francia, a szlovén és az olasz főváros:

a legmagasabb értékeket Párizsban, Ljubljanában és Rómában mérték.

Ezeket követi negyedikként Athén, ötödikként Lisszabon, a hatodik helyet pedig Budapest tudja magáénak. A szomszédos Bukarest nem sokkal maradt le tőlünk a hetedik helyen.

A fővárosok körülbelül ekkor haladták meg a WHO éves határértékeit a CREA számításai szerint:

  • Párizs nitrogén-dioxid-kibocsátása 2022 március 31-én lépte át az éves értéket,
  • Ljubljanában tavaly április 14-én,
  • Rómában április 15-én,
  • Athénban április 17-én,
  • Lisszabonban április 21-én,
  • míg Budapesten is tavaly értük el az éves határértéket április 25-én.