A cseh gazdaság három egymás követő negyedéve zsugorodik. Petr Necas jobb-közép kormánya egymást követő megszorításokkal igyekszik lenyomni a költségvetési hiányt, amitől a befektetői bizalom erősödését, és ezzel a növekedéshez szükséges tőkebeáramlás bővülését várja. Eközben azonban erősen visszaesett a belső kereslet, ami a külső okok miatt gyengélkedő export mellett recesszióba taszította a gazdaságot. A két éve hatalomra került kormány legutóbbi pakkja elvérzett az ellenzéki többségű felsőházban, így visszakerül az alsóház elé, amely szeptemberben újra szavaz róla.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a voksolás bizalmi szavazás lesz, ha elbukik a csomag, magával rántja a kormányt is. Az ellenzők legfőbb érve az intézkedésekkel szemben az, hogy a tervezett adóemelések még inkább a mélybe nyomnák a recesszióban lévő gazdaságot. A kormány a forgalmi adót és a jómódúak jövedelemadóját tervezi növelni.

Az elnök harca a kormányfővel

Amellett, hogy a kormánykoalíció többsége áprilisban a gazdaságpolitikával kapcsolatos, illetve személyes ellentétek miatt elolvadt, és a kormány immáron csupán egyfős többségre számíthat a parlament alsóházában, a teendőket illetően nyílt ellentét alakult ki Václav Klaus államfő és a miniszterelnök között. A múlt hét végén egy napon megjelent lapinterjúik szerint Necas kész felállni székéből, ha felpuhítják politikáját, Klaus viszont gazdasági öngyilkosságnak tarja a további keménykedést.

A vitát élezi, hogy a vezető kormánypártot, az ODS-t az államfő alapította a rendszerváltás idején. A párt hagyományosan ellenzi az adóemeléseket. Másrészről viszont a kormánypártok népszerűsége hanyatlik, így a képviselők tudják, hogy egy új választáson sokuk elveszítené kellemes megélhetést biztosító állását a parlamentben.