Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fokozatosan kivonja az összes forgalomban lévő bankkártyáját az egyik legnagyobb dániai pénzintézet, a Danske Ban, és azokat környezetbarát - 86 százalékban - újrahasznosítható kártyákra cseréli.

A fintechszektorra szakosodott nemzetközi hírportál, a Finextra.com beszámolója szerint a környezetbarát kártyákat eredetileg a bank úgynevezett Pocket Money számlájához adták volna, amelyet 8 és 14 év közötti gyerekeknek szánnak. Azonban a próbaidőszak után úgy döntöttek, hogy minden Visa, Dankort és Mastercard kártyát használó ügyfél is újrahasznosított műanyagból készülő kártyát kap a jövőben.

Bár a Danske Bank szerint bár a kártyák lecserélésével ugyan nem oldják meg az éghajlatváltozás okozta kihívásokat, de ez is egy apró lépést jelent a zöldebb gazdaság kialakításának irányába.

A Mastercard is zöldülne

Nem a Danske Bank az első, aki a bankkártyák zöldítésében gondolkodik. A felesleges műanyag csökkentése érdekében a Mastercard kártyatársaság is lépett és egy fenntartható kártyaprogramot indított. Az új, környezetbarát bankkártyák újrahasznosíthatók, biológiailag lebomlók lesznek vagy éppen az óceánokból kihalászott műanyagokból is készülhetnek.

Hatalmas mennyiségről van szó, a pénztárcákban ugyanis rengeteg műanyag rejtőzik. Csak az Egyesült Királyságban tavaly júliusban 61,9 millió hitelkártyát és 97,3 millió betéti kártyát bocsátottak ki. Magyarországon pedig a forgalomban lévő fizetési kártyák száma a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint meghaladta a 10 milliót, ezen belül a mindennapi fizetésekre használt kártyák száma megközelíti a 7 milliót.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza becslései szerint az összes forgalomban lévő bankkártya tömege legkevesebb 30-40 tonna lehet. Bár - ahogy azt a Danske Bank is jelezte -, ennél vannak sokkal komolyabb műanyagfelhasználással működő területek szerte a gazdaságban, de az újrahasznosítható kártyák bevezetésével csökkenthető a szemét aránya. Persze kérdés, hogy az újrahasznosított kártyáknál mennyire jön ki a kártyák gyártási költsége, amely végső soron megjelenhet a kártyadíjakban. Az újrahasznosított bankkártyák térnyerése mellett csökkentheti a plasztikokhoz köthető műanyagfelhasználást a virtuális - többek között az okostelefonokba "költöztethető - bankkártyák elterjedése is.

Hatalmas probléma

Minden egyes műanyagfelhasználást akadályozó lépésre szükség van, a műanyagszennyezés ugyanis globális probléma, ezt mutatja többek között az is, hogy a koronavírus-járvány kitörése előtt az ENSZ becslése szerint évente 13 millió tonna műanyaghulladék került az óceánokba. Erre tehet rá még egy lapáttal a járvány.

Egy brit kutatás szerint ugyanis több műanyagcsomagolás került a kukákba a karantén alatt, ennek pedig mindössze elenyésző részét hasznosítják újra. Ráadásul egyre több maszkot és gumikesztyűt dobnak el: a becslések szerint havonta 194 milliárdot használnak ezekből világszerte. Egy eldobható maszk pedig 450 év alatt bomlik le teljesen a tengerekben.