A FAO élelmiszerár-indexe 4,8 százalékkal nőtt áprilishoz és majd 40 százalékkal tavaly májushoz képest. A növényi olajok, cukor és gabonafélék által megtolt mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követi, ezzel közel 10 éves csúcsra jutott és nominális értékben alig 7,6 százalékkal marad el a mindenkori rekordtól.

A gabonafélék indexe 6 százalékos drágulást mutat áprilishoz képest a kukorica drágulása miatt, a búza ára is feljebb ment, a rizs ára azonban nem változott. A cukorárindex 6,8 százalékos drágulásról tanúskodik, április óta a betakarítási nehézségek és az esetleges kevés termény a világ legnagyobb cukorexportőr országában, Brazíliában, még úgy is, hogy India nagy mennyiségű exportkapacitásokkal bír.

QP | Quality Placement

Április óta a tejtermékek ára összességében százalékkal emelkedett, éves szinten pedig 28 százalékos a növekedés. A növekedés hajtóerejét a sovány és teljes tejpor iránti importigény adta, míg a vaj ára hosszú idő után először csökkent köszönhetően a bőséges új-zélandi készleteknek.