A Magyarországon 89 üzlettel jelen lévő dán Jysk 2030-ig a felére csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, amit a tevékenysége okoz - derült ki a vállalat közleményéből. Ebbe minden beleértendő, az áruházak, elosztóközpontok, irodák energiafelhasználása és a vállalati autók használata is. A napelemes áramtermelés mellett más módszereket is bevetnének a cél elérése érdekében.

A kötelezettségvállalások a termékekre és az anyagbeszerzésre is vonatkoznak: 2024 végére valamennyi fából, kartonból és papírból készült termék és csomagolása FSC tanúsítvánnyal rendelkezik majd. A textiltermékeket 100 százalékban fenntartható pamutból állítják elő. 2050-re pedig az a cél, hogy a vállalat minden egyes művelete karbonsemleges legyen, miközben továbbra is 200 üzlet nyitását tervezik évente globálisan.

„Fontos azt is látni, hogy kiskereskedelmi cégként a kibocsátás nagy része a termékeinket előállító gyárakból, valamint a szállításból származik. Többek között ezért is kulcsfontosságú a 200 millió eurós befektetésből épülő új, ecseri elosztóközpontunk, amely mérföldkőhöz ért, befejeződött a szerkezetépítés” - mondta el Szimeiszter Sándor, a Jysk Magyarországért, Ausztriáét és Görögországért felelős country menedzsere. (A Jysk-beruházás méretét jelzi, hogy a befektetés értéke negyede a Mercedes első magyarországi gyárberuházásnak.)

A Jysk-raktár teljes kapacitással jövő augusztustól üzemel majd, de várhatóan még idén befejezik az irodaház épületét. Az új Jysk-központ fontos része lesz a vállalat európai logisztikájának, ugyanis a raktárból sokkal gyorsabban és hatékonyabban működik majd az áruszállítás. A központ felépítésével évi 4,5 millió kilométer közúti teherfuvarozást tudnak megspórolni, ez évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot jelent.