Az Egyesült Királyságban több mint 23 millióan szinte egyáltalán nem használnak készpénzt a napi fizetéseik során, azaz nincs kézből kézbe kapcsolat köztük az árucikkek és a pénztárosok között - idézi a UK Finance pénzügyi tanácsadó intézet adatát a Retail Gazette kiskereskedelmi szakportál. A szakmai szervezet szerint a következő évtizedben a fizetések hat százalékára zsugorodik a készpénzhasználat.

Ugyanakkor vannak jelei annak is, hogy a hagyományos fizetési módszer visszatérhet bizonyos fokig, miután a megélhetési válság miatt a háztartások egy része a fizikailag jól áttekinthető fizetéseket részesíti előnyben az utólag kontrollálható utalásokkal szemben.

Hitelben költ a brit

A UK Finance szerint 2021-ben a debitkártyák (betéti kártya) voltak a legelterjedtebben használt bankkártyák, amelyekkel a fizetések 48 százalékát bonyolították le. Ezek használata évek óta növekszik. A készpénzes tranzakciók tavaly 1,7 százalékkal csökkentek, és összességében a fizetések 15 százalékát bonyolították le így. Ezzel ez a módszer a második helyen áll a bankkártyák mögött.

Ez az arány nagy növekedést fed, ami azonban vélhetően átmeneti lesz. A pandémia évei alatt ugyanis mindent vitt az online fizetés - ehhez képest nem meglepő a készpénzt feltámadása.

Az UK Finance szerint az Egyesült Királyságban a fizetések közel harmada történt érintés nélkül 2021-ben, ami 36 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ezen belül a mobiltelefonos fizetések is emelkedőben vannak. A vevők 12 százaléka választotta azt a módszert, hogy vásárolj most és fizess képest, ezen belül elsősorban a 35-44 éves korosztály volt a legaktívabb.