Változás jöhet a csomagolásoknál: az eddig gyakran használt, általában polisztirolból, azaz műanyagból készült térkitöltő chipszeket válthatja le egy új találmány. A német Göttingeni Egyetemen azon dolgoznak, hogy ezeket a műanyagokat pattogatott kukoricára cseréljék - írja a Fast Company üzleti lap. 

Jön a popcorncsomagolás

Az egyetemen kifejlesztettek egy növényi alapú csomagolást, és már tárgyalnak a megoldás kereskedelmi felhasználásáról. A hagyományos, polisztirol-alapú csomagolások - mint például a hungarocell -, ugyanis csak évszázadok alatt bomlanak le és nem megújuló erőforrásokból, fosszilis tüzelőanyagokból készülnek. Ráadásul, amikor elkezdenek lebomlani, akkor mikroműanyag keletkezik, amelyek szintén károsak a környezetre. A mikroműanyagok mindenhol egyre növekvő mennyiségben fordulnak elő a levegőtől kezdve a vizeken át a talajig, és az is bizonyos, hogy egyre nagyobb egészségügyi és környezeti kockázatot jelentenek.

Ezzel szemben a pattogatott kukorica könnyen megújul, biológiailag lebomlik és akár otthon is komposztálható. Alireza Kharazipour, a popcornból készült csomagolásért felelős csapat vezetője szerint az ötlet akkor jutott az eszébe, amikor a moziban ült és pattogatott kukoricát evett. A kukorica ugyanis ugyanolyan könnyű, mint a műanyag térkitöltő anyagok.

Erős és vízálló

Az új anyaghoz a csapat összezúzott popcornt használ, amely a kukoricapehely előállításának ehetetlen melléktermékéből készül. Ezután egy gőzölési folyamat segítségével elkészítik a zúzott kukoricából a granulátumot. Az így létrejövő anyag nagyon könnyű, mert rengeteg a levegő benne. Az alapanyagból ráadásul bármilyen formát tudnak gyártani, és egy vékony bioplasztik-réteggel is be lehet vonni, hogy vízálló legyen. Az eredmény Kharazipour szerint egy erős és ellenálló csomagolóanyag, amelyet újra lehet használni, de le is bomlik és otthon is komposztálható.

A Green Dining Alliance környezetvédelmi tanácsadó cég szerint csak az Egyesült Államokban évente mintegy 3 millió tonna polisztirolt állítanak elő, elsősorban csomagolásokhoz és étkezéshez szükséges eszközökhöz. Világszerte a csomagolóipar a legnagyobb műanyagvásárló, a teljes műanyag-felhasználás mintegy 40 százalékáért felelős.