A lengyel kiskereskedők, főként a kis boltok egyre nehezebben tudják pótolni azokat a dolgozóikat, akiket levert a lábukról a koronavírus fertőzése vagy csak karanténba kényszerültek - derül ki a Notes from Poland helyzetjelentéséből. Az ősz végén több mint 630 ezer volt karanténban a 38 milliós országban, ami nem sokkal marad el a november végén elért 745 ezres csúcstól.

Wiadomości Handlowe kiskereskedelmi szaklap szerint nő azoknak a kiskereskedelemben dolgozóknak a száma is, akiket "kivon a forgalomból" a járvány. Az ágazatban egyébként 1,5-2 millió ember dolgozik Lengyelországban, és a szaklap becslée szerint több tíz ezerre tehető azok száma, akik nem tudnak munkába járni.

Az áruházak egyebek mellett a megrendelések átszervezésével próbálnak úrra lenni a helyzeten, ám a kisboltoknál előfordulhat, hogy egy-egy napon egyszerűen nem lesz aki a pult mögé álljon. Ráadásul közeleg a legnagyobb karácsony előtti bevásárlási roham, amit várhatóan nem mérsékelnek lezárások, miután a kormány nem tervez ilyen intézkedéseket. Lengyelországban vasárnapi boltzár van érvényben, ami nem csökkenti a hét többi napján a forgalmat.