Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Figyelmeztetés érkezett: a LyondellBasell Industries, műanyaggyártással is foglalkozó nemzetközi vegyipari cég szerint a műanyag iránti kereslet csökkeni fog idén, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre többet használnak az olyan egyszer használatos műanyagokból készült termékeket, mint az az élelmiszerek csomagolása vagy éppen az arcmaszkok.

Kevesebb autó fogy

A Financial Timesban megjelent előrejelzés szerint a két leggyakrabban előforduló műanyagfajta (polietilén, polipropilén) fogyasztása 15 százalékkal csökken majd, mivel a járvány miatt kevesebb autót és háztartási készüléket vásárolnak az emberek. Ez az esés ritkaságszámba megy a műanyagok piacán, ugyanis a növekvő életszínvonallal együtt egyre elterjedtebbé vált.

Bob Patel, a LyondellBasell vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, a műanyagok iránti kereslet csökkenése nem midnennapos dolog. Az elmúlt 25 évben a polietilén és a polipropilén iránti globális keresletet mutató adatokból az látszik, hogy ez mindössze 2008-ban, a válság idején történt meg, és akkor is csak 3-4 százalékos csökkenésről lehetett beszéni, szemben a mostani 15 százalékossal. A mostani visszaesés fokozza a műanyagok túlkínálatának kockázatait, az elmúlt évtizedben ugyanis hatalmas beruházások történtek. Polietilénből például 105 millió tonnát gyártottak, polipropilénből pedig 75 millió tonnát az ICIS (Indepndent Commodity Intelligence Service) piacelemző cég adatai szerint.

Betett a vírus a műanyag elleni harcnak

Miközben az egyik oldalról a műanyagkereslet csökkenése okoz gondot, a másikról a műanyagszennyezés jelent egyre komolyabb problémát. A glasgow-i University of Strathclyde és a francia Observatoire Midi-Pyrénées (CNRS-University of Toulouse) tanulmányában szereplő ijesztő adat szerint 2018-ban világszerte körülbelül 359 millió tonna műanyagot gyártottak, becslések szerint ennek körülbelül a 10 százaléka köt ki évente például a tengerekben, óceánokban.

A koronavírus ráadásul betett a műanyag elleni harcnak: megnőtt az igény a polimerek iránt is, amelyek például az egyéni védőfelszerelések alapjai. Számos kávézólánc tért vissza például higiéniai okokból az eldobható poharak használatához, míg több országban, például Magyarországon is elhalasztották az egyszer használatos műanyagok betiltását. A kormány szerint az álláspontjuk nem változott, mivel a tiltás EU-s kötelezettség, a jövőben teljesíteni fogják. A járványhelyzet miatt azonban a munkahelyek megőrzésére kell koncentrálni, így a csomagolóiparban senki ne veszítse el a munkahelyét a tiltás miatt.

A walesi kormányt például a The Foodservice Packaging Association kéri arra, hogy halassza el az egyszer használatos műanyagok betiltását, mondván a higiéniai termékek iránti kereslet felülírja azok környezetre gyakorolt hatását. Szerintük további megbeszélésekre van szükség, hogy az élelmiszerbiztonsági és higiéniai szakértői bizonyítékokat be lehessen mutatni.

Nehéz év lesz

Tehát a műanyagtermelésre a koronavírus hatását leszámítva és a műanyagok elleni harc ellenére nagy a kereslet. Az autóipari visszaesés mellett az építőiparból is kevesebb megrendelést kapnak a műanyagbeszállítók.

Patel szerint hasonlóan a 2008-2009-es időszakhoz az idei nehéz év lesz a bevételeket nézve, de szerinte a nehezén már túl vannak. Ha egy következő nagyobb járványhullámot sikerül elkerülni, akkor nyáron a nyitással újra megnőhet a műanyag iránti kereslet. Amennyiben pedig 2021-ben elkezd talpra állni a gazdaság, akkor visszatérhetnek ahhoz a hosszú távú trendvonalhoz, amely globálisan 3,5-4 százalékos növekedést jelent.