A feketére színezett olajbogyó jelentős akrilamid tartalma miatt rákkeltő lehet - közölte a stuttgarti Vegyi- és Állategészségügyi Vizsgálati Hivatala (CVUA) a német fogyasztóvédelmi portál, a test.de szerint. Legfrissebb vizsgálataik során 74 olajbogyót elemeztek, mint kiderült: a fekete bogyók nagy része meglepően magas szennyező anyagot tartalmazott. 

Átlagosan 300 mikrogrammot kilónként, sőt egyet esetekben több mint 1000 mikrogrammot találtak. A zöld illetve a természetes érlelésű olajbogyók esetén viszont csak nyomokban találtak akrilamidot. 

A legújabb kutatási eredmény szerint az adalékanyagok önmagukban nem károsak az egészségre, és akrilamid természetes módon keletkezik 120 és 150 fok feletti hevítéskor, sütéskor vagy grillezéskor. Ezért van az, hogy a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek, mint például a sült burgonya általában több mint 500 mikrogramm akrilamidot tartalmaz.

Tehát amikor az olajbogyók az oxigén hatására megfeketednek, majd felmelegítik és végül konzerdobozokba vagy üvegbe töltik, még nagyobb mennyiségű akrilamiddal szennyeződhet.

A természetben ugyanis nincs teljesen fekete olívabogyó, csak sötétbarnás, szürkés és a jól ismert zöld. A zöld bogyókat szeptember környékén szüretelik, míg az érettebb darabokat jóval később. Az éjfekete - boltokban kapható- termékek gyakran szulfáttal festett, fémes mellékízűek.

A vásárlókat egyébként sokáig olyannyira megtévesztették a "fekete olívabogyó" néven forgalmazott bogyók, hogy 2015-óta legtöbbször csak a  "feketére festett olívabogyó" felirattal találkozhatnak a vásárlók.