Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyságban elsőként a Tesco teljesen elektromos meghajtású kamionokat is szolgálatba állít szállítási rendszerében - adta hírül a Retail Gazette brit kiskereskedelmi szaklap. A villany-teherautók használata nem újdonság a vállalatnál, miután a házhoz szállításban megkezdte járműparkja átállítását a környezetbarát szisztémára, de a kamion méretű teherautók használatában bátor lépésnek tűnik, a "villamosítás", mivel ezek meghajtása sokkal több energiát igényel, mint a kisebb járműveké.

A kiskereskedő az FSEW logisztikai vállalattal kötött partneri megállapodást két DAF gyártmányú kamion használatára. A monstrumok a Cardiff melletti Wentloog vasútállomásról fogják szállítani az árut a Tesco Magorban, Walesben lévő elosztóközpontjába.

A kamionok egy feltöltéssel 160 kilométert képesek megtenni. A viszonylag rövid hatótáv indokolja, hogy ebben az ingázásban állítják szolgálatba a nagy teherbírású járműveket. Ez egyben egyfajta valós helyzetű, tartós tesztként is szolgál majd arra, hogyan lehet bővíteni az elektromos teherszállítást a legkülönbözőbb járműfajtákkal.

A két holland kamion a tervek szerint több mint százezer kilométernyi forgalomban fogja helyettesíteni dízel meghajtású elődeit, amivel összesen évente több mint 87 tonnával csökkenthetik a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. A nehéz teherautók adják az Egyesült Királyság közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátásának 16 százalékát, így ezek átállítása elektromos meghajtásra nagy lépés lenne a szigetország karboncéljainak elérésében.