A környezetetszennyező műanyagból készült italos palackok mellett az újrahasznosított verziókkal is gond lehet. Kutatók szerint ugyanis a széles körben használt újrahasznosított palackokból több potenciálisan káros vegyszer juthat a termékekbe, mint az újonnan gyártott palackokból.

Brunel University London kutatói 150 olyan vegyszert találtak, amelyek a műanyagpalackokból szivárogtak be az italokba, és ezek közül 18 anyag mennyisége meghaladta az előírásokban szereplő határértékeket

Ráadásul a kutatás szerint az újrahasznosított polietilén-tereftalátból (PET) készült palackok az új PET-palackoknál nagyobb koncentrációban tartalmazhatják ezeket az anyagokat, ami arra utal, hogy az újrahasznosítási folyamat problémái okozhatnak szennyeződést, számolt be a kutatás eredményeiről a brit Guardian. A kutatók szerint ezért körültekintőbben kell eljárni az újrahasznosítás során, hogy a potenciálisan káros vegyi anyagokat eltávolítsák.

Az eldobált műanyagok nagy része ilyen

A hőre lágyuló PET a harmadik legszélesebb körben használt műanyagfajta az élelmiszer-csomagolásban és az egyik legnépszerűbb csomagolás az egyszer használatos italok palackozására. Ezek a PET-palackok jelentik a leggyakrabban eldobált műanyagokat is, így ezeknek az újrahasznosítására, illetve még nagyobb arányban történő újrahasznosítására számos kezdeményezés indult. Egy uniós irányelv szerint 2030-ra a PET-palackoknak legalább 30 százalékban újrahasznosított részből kell állniuk.

Ugyanakkor a PET-műanyagok számos olyan vegyület lehet mint a biszfenol-A, ami káros lehet az emberi szervezetre. A kutatók 91 olyan tanulmányt néztek át, amelyek a műanyagpalackok kémiai szennyeződését vizsgálták. Dr. Eleni Iacovidou, a Brunel University London környezetszennyezés-kutatási és -politikai központjának oktatója szerint ezek a kémiai anyagok különféle forrásokból származhatnak, például a gyártás és lebomlás során használt katalizátorokból és adalékanyagokból.

Jöhet a szupertisztítás 

Annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a palackozott italokban található vegyi anyagokat, egy „szupertisztítási” eljárásként ismert technológia alkalmazását javasolják, amely egy háromlépcsős eljárást alkalmaz a régi műanyagok újrahasznosítás előtti tisztítására.

Iacovidou szerint az újrahasznosítási folyamatok már most is magukban foglalják a palackok tisztítását mielőtt másodlagos nyersanyaggá alakítanák őket. Az új szupertisztító technológiákkal azonban maximalizálhatni lehet annak valószínűségét, hogy az újrahasznosított PET-et a szűz PET-hez hasonló szintre fertőtlenítsék. A szakértő szerint azonban a hosszú távú megoldást a PET-palackok mellőzése lenne, azaz, ha például a háztartások inkább vízszűrőkbe fektetnének.

Gond van a kávékkal is

A palackok mellett az eldobható kávéspoharakkal is baj van: egy kutatás szerint ugyanis több tízezer apró műanyagdarabkát nyel le egy átlagos ember csak azzal, ha naponta háromszor valamilyen forró italt, például kávét vagy teát iszik papírpohárból. Egyes poharak ugyanis műanyaggal vannak bélelve, ez a réteg pedig lebomlik a hő hatására, sőt nehézfémeket is tartalmaz.

Az emberek nagyjából 15 perc alatt isszák meg a kávéjukat vagy a teájukat, ennyi idő pedig elég ahhoz, hogy a pohár műanyagborítása elkezdjen lebomlani, ennek köszönhetően pedig 25 ezer apró részecske kerül bele az italba. Egy átlagos ember, ha naponta három pohár teát vagy kávét iszik papírpohárból, akkor máris 75 ezer apró mikróműanyag-darabkát nyel le minden.