A téma jelentéstevője, Carlos Coelho portugál néppárti EP-képviselő a parlamenti vitában azon reményének adott hangot, hogy a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács is erre az álláspontra jut majd. Románia és Bulgária polgárai teljes jogú uniós polgárok, nem szabad, hogy populista szólamok túszai legyenek - idézte Coelhot az MTI.

Az előterjesztés szerint figyelembe kell venni azt az előrelépést, amelyet a két uniós tagállam a csatlakozás érdekében tett, és amit a helyszínen járt szakértők megállapításai is tükröznek. A képviselők mindemellett a továbbiakban is tájékoztatást várnak azokról az intézkedésekről, amelyeket a bolgár-török-görög határtérségben kell tenni annak érdekében, hogy kezelni lehessen a megnövekedett migrációs nyomást. Ez a körülmény azonban az uniós parlament szerint nem akadályozhatja meg, hogy Bulgária és Románia a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon.

Az EP állásfoglalását megkapják az uniós országok belügyminiszterei is, akik csütörtökön üléseznek Luxembourgban. Mind a 27 uniós tagállam egyetértésére van szükség ahhoz, hogy valamely ország zöld utat kapjon a schengeni övezetbe.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta: Schengen az EU egyik legnagyszerűbb vívmánya, Románia és Bulgária pedig teljesíti az elvárásokat, ezért nem szabad késleltetni csatlakozásukat.