A csehországi parlamenti választások nem hoztak egyértelmű győztest, az élen végzett pártszövetség, illetve párt néhány tized százalékos eltéréssel a szavazatok 27 százalékát szerezte meg, ezért várhatóan hosszú kormányalakítási tárgyalások következnek az országban – írja a Radio Praha. A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy az elhúzódó koalíciós tárgyalások károkat okozhatnak a gazdaságnak, elsősorban a legfontosabb körülmény, a stabil gazdasági környezet sérülhet. Néhány szakértő a cseh rádióban osztotta meg véleményét és várakozásait az új politikai helyzettel kapcsolatban.

A cseh ipar növekedését károsan befolyásolhatja a politikai bizonytalanság – véli Jan Svejnar, az Institute for Democracy adn Economic Analysis (IDEA) kutatóintézet elnöke. Szerinte Csehország nem nyerhet azzal, ha az ország kormánya arra fekteti a hangsúlyt, hogy az idős lakosságnak újabb juttatásokat ajánljon, ehelyett az ipari termelés támogatására kellene koncentrálnia. Ez segíthet a gazdaság újraindításában, és az ország emelkedő államadósságának törlesztésében.

Ezzel egyetért Tomás Sedlácek, a kormány mellett működő Nemzeti Gazdasági Tanács tagja. Itt az ideje a gazdaság motorjának újraindítására, és nem félt kimondani, hogy Csehországnak vissza kell térnie a reformpolitikához. Daniel Prokop szociológus arról beszélt, hogy szemben az általánosan elfogadott véleménnyel a költségvetési hiány jelentős részét nem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válságkezelő kiadások okozzák. Valójában az ország adórendszerében van a baj forrása, illetve abban, hogy az előző prágai vezetés túl nagy hangsúlyt fordított a nyugdíjakra.

Adócsökkentés

Az energiaárak jelenlegi szárnyalása elsősorban a legszegényebb háztartások jövedelmét csapolja meg, miközben ezeknek a családoknak is fizetniük kell a magas szociális járulékokat. Ez a réteg nem sok hasznát látná egy adóreformnak, miután személyi jövedelemadója viszont alacsony, ezért úgy lehetne javítani a helyzetén, ha az állam a jövedelmük nagyobb részét hagyná náluk.

Az IDEA vezetője úgy véli, hogy ha a várakozásoknak megfelelően jobb-közép kormány veszi át az ország irányítását, akkor célzottabban kell foglalkoznia az ország legszegényebb polgáraival. Prokop ezzel kapcsolatban a lakásfelújításokról beszélt, amit szerinte fontos lenne támogatni, mivel ha bankhitelt vennének fel ehhez a lakók, akkor túl magas hitelköltségekkel kellene számolniuk.

Kormányalakítás

Miközben az október eleji választásokon többséget szerzett a Kalózbártól, illetve a polgármesterekből álló koalíció, amely azt állítja, hogy létre tudna hozni egy kormányképes pártkoalíciót, a kórházi ápolásra szoruló Milos Zeman államfő hezitál, kit bízzon meg a kormányalakítással. Ha dűlőre jut magával, akkor a hagyományok szerint a jelölt kétszer próbálkozhat a kormányalakítással, mielőtt át kell adnia másnak a lehetőséget, ha sikertelen lenne.

Az államfőnek elvileg a választásokon legtöbb szavazatot kapó párt vezetőjét kell felkérnie a kormányalakításra, aki Andrej Babis kormányfő az ANO párt élén, ám ez az a párt, amely az említett minimális arányban a második helyre szorult. A Kalózpárt és a polgármesterek koalíciója azzal indult a választáson, hogy semmiképpen sem lép koalícióra az ANO-val.