Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett arra, hogy az uniós szankciók megsértése kerüljön fel az úgynevezett uniós dimenziójú bűncselekmények listájára - közölte az EB magyarországi képviselete.

A módosítás célja, hogy az uniós szankciós intézkedéseket egységesen ítéljék meg az EU-ban. Ennek a jogi szabályozása ugyanis tagállamonként eltérő, miközben a szankciókat, vagyis az intézkedés alá vont személyek EU-ban fellelhető vagyonának elkobzását minden tagállamban végre kell hajtani. Azonban megfigyelhetők azok a szándékok, hogy ezeket a vagyontárgyakat az érintettek valahogy megpróbálják kimenteni, s erre egyes országokban könnyebben nyílik lehetőség, mint a másikban - írta a jogszabály-módosításról az Eurologus a hvg.hu-n.

"A szervezett bűnözés nemzetközibbé vált. A szervezett bűnözői csoportok 70 százaléka ma már több országban működik" – mondta a javaslat indoklása során Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke. A szabályozást valamennyi tagállamnak el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen.

A Bizottság ezenfelül új, szigorúbb szabályok bevezetését javasolja a vagyonvisszaszerzésre és vagyonelkobzására vonatkozóan. Ez érinti a bűncselekményből származó vagyont és az uniós vagyonelkobzással sújtott személyek javait is. Tekintettel arra, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió nem enyhül, égetően fontos, hogy az uniós szankciókat minden érintett maradéktalanul végrehajtsa, és hogy a szankciók megsértése ne fizetődjön ki.

A ma előterjesztett javaslatok azt hivatottak biztosítani, hogy a jövőben ténylegesen el lehessen kobozni a szankciókat megsértő személyek és szervezetek vagyonát. A javaslatok a vagyoni eszközök befagyasztásával és lefoglalásával foglalkozó (Freeze and Seize) munkacsoport tevékenységének keretébe illeszkednek. A munkacsoportot idén márciusban hozta létre az Európai Bizottság - közölte a testület.

Minden tagállamban felállítanának egy vagyon-visszaszerzési hivatalt, amelynek feladata lenne a befagyasztott vagy elkobzott vagyon nyomon követése és azonosítása. Felállítanának egy eszközkezelő irodát is azért, hogy a befagyasztott ingatlanok ne veszítsenek értékükből, lehetővé téve a könnyen leértékelődő vagy költséges fenntartású eszközök értékesítését.