Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem hajlandó személyesen megjelenni többet a bíróság előtt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a bunga-bunga névvel elhíresült partik ügyében ellene folyó tárgyaláson. Berlusconi azért döntött így csütörtökön, mert egy milánói bíróság előző nap elrendelte, hogy vessék alá fizikai és mentális vizsgálatnak, amelynek végrehajtását a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke felháborodottan elutasított. A szakértői véleményt azért kérte a bíróság, mert a korábbi tárgyalásokat sorra el kellett halasztani Berlusconi egyre gyakoribbá váló kórházi kezelései miatt.

Berlusconi közleményében azt írta, "becsületsértőnek" és "egyértelmű előítéletnek" tartja, hogy átfogó pszichiátriai vizsgálat alá vetnék, ezért nem is hajlandó megjelenni többet a bíróság előtt. A volt kormányfő ügyvédje úgy vélte, komoly károkat okoz a védelemnek, ha Berlusconi tényleg nem vesz részt a soron következő tárgyalásokon. A következő meghallgatást eredetileg november 17-re tűzték ki, bírósági források szerint nem kizárt, hogy ezt korábbra hozzák.

Az ügy hátterében a bunga-bunga névvel ismert partik állnak: 2008 és 2009 között miniszterelnökként Berlusconi római, milánói és más olaszországi rezidenciáin rendezett partikon több tucatnyi fiatal nő fordult meg, akik ezért pénzbeli juttatást kaptak Berlusconitól. Ezzel kapcsolatban több eljárás is indult az utóbbi tíz évben, a szóban forgó tárgyalás 2017-ben kezdődött, amikor egy korábbi tárgyalás tanújának megvesztegetése címén emeltek vádat a volt kormányfő ellen.

A négy kormányfői ciklust betöltő, 84 éves Berlusconi tavaly szeptemberben elkapta a koronavírust, és azóta több alkalommal is kórházba került.