Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország szerte a börtönökben és nehézipari vállalatoknál toboroznak önkénteseket arra, hogy Ukrajnába menjenek harcolni - idézi a Moscow Times független orosz média értesüléseit. Ha igazak a hírek az arra utal, hogy az orosz hadsereg így akarja pótolni a négy hónapja tártó háborúban harcoló alakulatok megfogyatkozott létszámát.

A Kremllel együttműködő Wagner Group félkatonai biztonsági cég állítólag Szentpéterváron és Nyizsnyij Novgorodban magas fizetéssel és amnesztiával kecsegtette a rabokat, ha hat hónapos szolgálatot vállalnak a katonaságnál írta az iStories oknyomozó hírportál.

Nem mindenki tér majd haza

A rokonomnak azt mondták, hogy nagyon nehéz felismerni a nácikat Ukrajnában, mert nagyon jó a kiképzésük - mondta a portálnak egy meg nem nevezett fegyenc családtagja arról, mit mondtak a hozzátartozójának a toborzók. Azt is mondták neki, hogy egy előőrsnél fog szolgálni, amelynek a nácik felderítése lesz a feladata, így a csapatából nem mindenki tér majd haza.

Oroszország azzal az indokkal indított háború Ukrajna ellen, hogy "nácitlanítja" és "lefegyverzi" a nyugati szomszédjában hatalmon lévő, a Kreml szerint náci rezsimet.

A hírek szerint írásos szerződés helyett azzal kecsegtetik a fegyenceket, hogy ha meghalnak a háborúban, akkor ötmillió rubelt (32 millió forint) fizetnek a családjuknak. Az egyik szentpétervári börtönben 200 fegyenc mutatott érdeklődést a sajátos ajánlat iránt, akik közül végül 40 került fel a toborzók listájára - jelentette az iStores

Életerős bányászok és vasmunkások

Hasonló forrásból arról is érkeztek hírek, hogy az állami hajógyár és Allisher Uszmanov kezében lévő, Metalloinvest nevű bányászati és kohászati vállalat üzemeiben is megjelentek a toborzók. Mindkét vállalat nyugati szankciók alatt van az ukrajnai konfliktus miatt. Szentpéterváron állítólag havi 300 ezer rubeles (1,9 millió forint) fizetést ajánlanak azoknak, akik készek az orosz hadseregben vásárra vinni a bőrüket.

Az egyik érintett beszámolója szerint arról faggatták őket, hogy készek-e szerződéses katonaként bevonulni. A toborzás hónapok óta folyik, ám az illető azt mondta, hogy akiket ismer a megkeresettek közül, azok mind egy szálig nemet mondtak a hősi halál lehetőségére. A Metalloinvest tagadja, hogy ilyenfajta tevékenység folyna az üzemeiben, az állami hajógyár nem kommentálta a hírt.