Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerbiában várhatóan bevezetik a kötelező szűrővizsgálatokat: ha a parlament elfogadja az ezzel kapcsolatos jogszabályt, akkor azok a polgárok, akik nem mennek el szűrővizsgálatra, büntetésre számíthatnak - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az egészségügyi tárca vezetője szerint az állam így akar fellépni a rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzéséért, illetve korai felismerésért.

Szerbiában évente 36 ezer rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 20 ezer ember hal meg valamilyen rákbetegségben. Eközben az emberek szinte egyáltalán nem vesznek részt ingyenes szűrővizsgálatokon. Emiatt döntött a kormány úgy, hogy ezeket a vizsgálatokat kötelezővé teszi, ami azt jelenti, hogy azok a polgárok, akik nem tesznek eleget a szűrővizsgálatra való behívónak, kénytelenek lesznek fizetni gyógykezelésük költségeinek egy részét, amennyiben rákbetegek lesznek.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy az új szabályozás sérti-e a páciensek jogait. A HELP, a páciensek jogaiért küzdő egyesület szerint nincs jogsértés, azonban az Orvosok a Korrupció Ellen civil szervezetnek egészen más a véleménye. - Egy olyan szegény országban, mint Szerbia, a szűrésnek vannak jó oldalai, de ez a büntetőintézkedés nemcsak etikai jelentőségű, hanem a társadalom működéséről is bizonyítványt állít ki - mondja Drasko Karadinovic, az utóbbi szervezet képviselője.