Az átütemezésről szerdán a Vedomosztyi című orosz napilap írt, arra hivatkozva, hogy kedden Jevhen Bakulin, a Naftohaz elnöke közölte, miszerint az idei év utolsó harmadában Ukrajna által igényelt orosz földgáz árát csak jövő tavasszal kell kifizetniük. Azt mondta, hogy kidolgozták a Gazprommal az előzetes megállapodást.

Októberben a Naftohaz 1,4 milliárd köbméter orosz földgázt kapott 540 millió dollár (120 milliárd forint) értékben. A novemberi-decemberi szállítási terveket még nem ismertették. Tavaly az év utolsó negyedében a Gazprom 5,8 milliárd köbméter földgázt juttatott el Ukrajnának 2,47 milliárd dollár (mintegy 550 milliárd forint) értékben.

Az orosz napilap adatai szerint az ukrán állami cég az augusztusi orosz gázszállításért még mindig 765 millió dollárral (mintegy 170 milliárd forint). A Naftohaz elnöke közölte, hogy ezt a közeljövőben törlesztik. Hozzátette, hogy az ukrán kormány szombatig akarta rendezni ezt a kérdést, de a kijevi tüntetések akadályozták a kormány munkáját. A Naftohaznak 410 dollárba (körülbelül 91 ezer forint) kerül ezer köbméter orosz gáz, míg a Gazprom szerint az ár 380 dollár (mintegy 85 ezer forint) ezer köbméterenként.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázóriás elnöke ugyanakkor a nap második felében cáfolta, hogy megegyeztek volna a Naftohazzal a törlesztés átütemezéséről. Azt mondta, hogy az ukrán partner adóssága jelenleg az augusztusban, valamint októberben és novemberben Ukrajnának szállított orosz földgázért 2 milliárd 20 millió dollár (mintegy 448 milliárd forint). Hozzátette, hogy keresik a probléma megoldását, tárgyalnak, de még nem értek el megállapodást a kérdésben.

Ukrajna továbbra is azon van, hogy elérje az orosz földgáz árának csökkentését. Mikola Azarov kormányfő képviselője a Vedomosztyinak azt nyilatkozta, hogy olyan útiterv kidolgozását szorgalmazzák, amely "minden ellentétet feloldana" Moszkva és Kijev között.

Az ukrán kormány küldöttsége eközben Jurij Bojko volt energetikai miniszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes vezetésével Moszkvában tárgyal. Mikola Azarov, ukrán kormányfő a múlt vasárnap azt nyilatkozta az ukrán 1+1 televíziónak, hogy Viktor Janukovics államfő a közeljövőben szintén az orosz fővárosba készül, hogy aláírja az Ukrajna által szorgalmazott gazdasági-kereskedelmi együttműködési útitervet.

QP | Quality Placement