A fizetőképességi kockázatok megosztásáról az eurózónában csakis a kormányok hozhatnak döntést - hangsúlyozta a Bundesbank egy hétvégi sajtóértesülésre reagálva a Marketwatch beszámolója szerint. A Der Spiegel vasárnap azt írta, hogy az ECB döntéshozói a korlátlan kötvényvásárlás eszközének bevetését fontolgatják a bajba került országok finanszírozásának megsegítését.

A német magazin nem nevezte meg forrását, aki szerint az ECB akkor lendülne akcióba, és lépne fel vásárlóként az államkötvénypiacon, amikor a hozamok átlépnének egy bizonyos, közelebbről meg nem határozott többletet a német kormánykötvényekhez viszonyítva.

Az információk szerint az euróövezet központi bankjának kormányzó tanácsa szeptemberi ülésén dönthet arról, hogy élesíti-e ezt, a jelenleg elsősorban Olaszország és Spanyolország számára fontos eszközt.

Az ECB cáfolta a lap értesüléseit, félrevezetőnek nevezve a jelentést, amely "még meg nem hozott döntéseken és a kormányzó tanács által még meg nem vitatott egyéni álláspontokon alapul."

Amellett, hogy a hétvégén már a spanyol gazdasági miniszter is korlátlan kötvénypiaci beavatkozást sürgetett az Európai Központi Bank részéről, a lehetséges ECB-fellépéssel kapcsolatos várakozást még Mario Draghi elnök júliusi szavai erősítették meg a befektetőkben, miszerint "mindent megtesznek az euró megmentése érdekében".