"Nagyobb az esélye annak, hogy lottón nyerjen, mint hogy elnökjelölt legyen" - fogalmazott a The Hill című lapnak Philippe Reines, Hillary Clinton tanácsadója.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: Clinton környezetében nincs senki, aki arra ösztökélné őt, hogy mégis vesse be magát a Fehér Házért folyó küzdelembe, és maga Hillary Clinton sem szervez választási csapatot maga köré.

QP | Quality Placement

"Clintont többé nem támogatják demokrata vezetők sem, akik úgy gondolják, itt az ideje, hogy új arc vezesse a Demokrata Pártot" - jegyezte meg a The Hill, hozzátéve, hogy néhány demokrata kifejezetten dühös Clintonra, aki a választási vereség után továbbra is sokáig a rivaldafényben szerepelt, kiváltképp, amikor új könyvét népszerűsítő körúton járt.

A találgatások Hillary Clinton esetleges indulásáról a következő elnökválasztáson a hét végén erősödtek fel az amerikai sajtóban. Clinton ugyanis pénteken egy rendezvényen a műsorvezető kérdésére, aki arról faggatta, hogy indul-e újra, azt mondta: "nem". Pár másodperccel később azonban nevetve hozzátette: "szeretnék elnök lenni". Később, a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolva azt fejtegette, hogy 2021 januárjában, amikor reményei szerint ismét demokrata párti politikus lesz a Fehér Házban, sok tennivaló vár majd az új elnökre, és ő - ahogyan fogalmazott - "nagyon felkészültnek" érzi magát erre a feladatra, mivel nyolc évig szenátor volt, majd a külügyminisztériumot vezette az Obama-kormányzatban.

Kijelentései után megszólaltak a Demokrata Párt vezető személyiségei is, és még egyik korábbi leghívebb támogatója is nemtetszésének adott hangot.

Terry McAuliffe, Virginia korábbi kormányzója - akit a Clinton házaspár belső köreinek tagjaként tartanak számon az amerikai politikában - az MSNBC televízióban hétfőn azt mondta: Clinton neve "soha többé nem szerepel a szavazócédulán". McAuliffe leszögezte: "azt hiszem, már vége annak, hogy ő valaha is választott hivatalért szállhat versenybe. Majd segíti a többi demokrata párti jelöltet".

A The Hill idézte Alexandra Smith-t, a Clintont támogató és volt kampányához pénzadományokat gyűjtő egyik akcióbizottság egykori vezetőjét. "A 2020-as választáson induló Hillary Clinton ugyanolyan lenne, mint a 2016-ban indult Hillary Clinton, azzal a különbséggel, hogy a negatív vonásai az idő múlásával csak tovább erősödtek" - fogalmazott Alexandra Smith.