Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai Caixin Insight Group és a londoni IHS Markit közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzési-menedzserindex (bmi) a februári 50,4 pontról 48,1 pontra csúszott vissza márciusban.

Ez az adat a legnagyobb ütemű zsugorodást jelezte 2020 februárja óta. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Elemzők 50,0 pontot jósoltak, vagyis a növekedés lassulására számítottak csupán - írta az MTI.

A termelés a februári, enyhe bővülést követően márciusban ismét visszaesett. A zsugorodás mértéke ráadásul a legnagyobb volt az elmúlt 25 hónapot nézve. A felmérésben részt vevő vállalatok arról számoltak be, hogy a járvány elleni intézkedések gyakran fennakadásokat okoztak az üzemeltetésben és a beszerzésben, valamint gyengítették a keresletet.

Az új megrendelések állományának részindexe 2020 februárja óta a legmeredekebb ütemben csökkent. A belföldi és külföldi kereslet egyaránt visszaesett, az új exportmegrendelések állománya ráadásul az elmúlt 22 hónap legalacsonyabb szintjére mérséklődött. A válaszadók a kereslet megcsappanását a járvány és a szállítási nehézségek mellett az ukrajnai háborúból fakadó piaci bizonytalansággal indokolták.

A foglalkoztatottság részindexe emelkedett márciusban, a növekedés mértéke azonban enyhe volt.

A beszerzési kiadások gyorsuló ütemben nőttek a múlt hónapban, az infláció ráadásul a legmagasabb volt az elmúlt öt hónapot tekintve. A növekvő kiadásaikat a vállalatok részben a vevőikre terhelték át: a termelői árak tavaly október óta a legnagyobb mértékben emelkedtek.

Az üzleti várakozások részindexe márciusban az elmúlt három hónap legalacsonyabb szintjére ereszkedett. A feldolgozóipari kis- és középvállalatok nehézségekre számítanak a járvány, valamint az ukrajnai háború miatti bizonytalanságokból és a meredeken növekvő költségekből eredően. A következő egy év kilátásait illetően mindazonáltal jellemzően bizakodást fejeztek ki a vállalati bővítésekkel és a járvány megfékezését követő világgazdasági helyreállással kapcsolatban.

A kínai döntéshozóknak kihívást jelent a járvány elleni intézkedések precízebbre hangolása, hogy egyensúlyt teremtsenek a lakosság és a közegészség védelme, valamint a termelés és a mindennapi élet rendjének fenntartása között - állapította meg Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön adta ki a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari bmi-t. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A márciusi hivatalos feldolgozóipari bmi 49,5 ponttal szintén a teljesítmény visszaesését jelezte.