Több dolog is inspirált Boris Hanecka divattervezőt, annak a kék ruhának az alkotóját, amelyet Zuzana Caputová szlovák államfő beiktatásán viselt - idézte Haneckát a pozsonyi Új Szó. Az egyik Mária Terézia alakja volt, aki a múltunk fontos része - fogalmazott a divattervező. Nagyon előkelőnek találom, és sok képen éppen olyan színű ruhában ábrázolják, amelyet a beiktatási ruhához választottuk.

Babakékben, avagy nefelejcsszínben, ahogyan mi nevezzük. A kék szín körülbelül 15 árnyalata közül választottuk ezt, és több fazont is készítettünk. A Duna Pozsonyon át folyik. A csónakkivágással ezt akartam hangsúlyozni. A vállrészről a ruha ujján szalag fut lefelé, amelynek köszönéskor vagy kézfogáskor igen fontos szerepe van. A víz fontos szimbólum, mert új dolgokat hoz és elviszi a régit - fejtegette Hanecka.

A ruhát ért kritikákra reagálva elárulta, hogy az elnök asszonynak csupán egyetlen negatív megjegyzése volt azzal kapcsolatban, mégpedig az, sajnálja, hogy nem veheti fel többé. Hanecka egyébként egy egész kollekciót tervezett Caputovának, ám titkolja, hogy milyen további darabokban jelenik majd meg nyilvános szereplésein.