Hamisított bizonyítékok alapján, politikai okokból vádolják japán hatóságok bűncselekményekkel a Nissan, a Renault és a Mitsubishi korábbi vezérét - állítja maga az érintett, Carlos Ghosn.

A bukott cégvezetőt sikkasztás miatt tartóztatták le Japánban 17 évnyi cégvezetést követően. Ghosn nem rég elszökött az ázsiai országból, állítólag egy dobozban csempészték Libanonba, ahol sajtótájékoztatón igyekezett bizonygatni a nyilvánosságnak az igazát.

Mint azt hosszan fejtegette, korábbi cégének vezetői, csakúgy mint a japán hatóságok szövetkeztek ellene, hamis bizonyítékokat állított elő az ügyészség, és úgy tartóztatták le, hogy hosszú ideig nem ismerhette meg a letartóztatását meglapozó bizonyítékokat.

Ghosn az ellene hozott vádak szerint hűtlenül kezelte a Nissan vagyonát, és érdemtelenül jutott pozíciójával visszaélve kifizetésekhez. A sajtótájékoztatón Ghosn több dokumentumot bemutatott, amelyek elmondása szerint igazolják, hogy egyetlen vád sem igaz, ezt immár bizonyítani is tudja.

Szökéséről azt mondta, nem elfutott az igazságszolgáltatás elől, hanem épp az igazság kiderítésre érdekében kellett elhagynia Japánt. Elmondása szerint lényegében koncepciós pert folytattak ellene a japán hatóságok, fogva tartásának körülményei pedig sértették emberi jogait. Egyben bármilyen olyan jogi fórum előtt, ahol biztosítottnak érzi, hogy méltányos elbánásban részesül, kész szembenézni a vádakkal és tisztázni a nevét.

Az általa felvázolt összeesküvés okaként a cégcsoport 2017-ben kezdődő mélyrepülését hozta fel, valamint azt, hogy a cégcsoport japán tagjai elégedetlenek voltak azzal, hogy nem volt nagyobb szavazati joguk a csoportban. A francia befolyás leépítésének zálogaként Ghosn eltávolítását tartották.

Carlos Ghosn Japán legjobban fizetett cégvezetője volt. Tokióban tavaly november 19-én őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték pénzügyi vétségek miatt.

Jelenleg Japán azon dolgozik, hogy elérjék ismételt letartóztatását Libanonban, amivel nincs kiadatási egyezménye. Nemzetközi elfogatóparancs van vele szemben érvényben.