Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kutatás adatai szerint az 50 és 64 év közötti korosztály tagjai esetében a be nem oltott felnőttek 44-szer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint azok a társaik, akik a harmadik, emlékeztető oltást is megkapták - írja az MTI.

A CDC azt is megállapította, hogy az 50 év felettiek között a be nem oltott emberek 17-szer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, mint azok, akik két oltást vettek fel a Covid-19 ellen.

A 18 és 49 év közötti korosztály esetében 12-szer, a 12 és 17 év közöttiek fiatalok esetében pedig 9-szer nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba a védettséghez szükséges összes oltással rendelkezőkkel szemben azok, akik egy védőoltást sem vettek fel a koronavírus ellen.

A CDC szakembereinek megállapításai többnyire a delta variánssal megfertőzöttekre vonatkoznak, ugyanis az omikron változatot hivatalosan csak november végén mutatták ki az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ november 6. és december 25. között gyűjtötte az adatokat. A statisztikák szerint ugyan az omikron változat gyorsabban terjed, mint a delta variáns, de a hatóságok szerint kevesebb emberéletet követel, és kevesebb a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is a beoltottak körében.

Az oltás nem befolyásolja a gyermekvállalás esélyét

Egy, az American Journal of Epidemiology című amerikai egészségügyi szaklapban, csütörtökön megjelent tanulmány szerint a Covid-19 elleni védőoltás sem a férfiaknál, sem a nőknél nem befolyásolja a gyermekvállalás esélyét. Az amerikai sajtó beszámolói szerint ez a kutatás "leszámol azokkal a világjárvány kitörése óta keringő mítoszokkal", melyek szerint a koronavírus elleni védőoltások hatással lehetnek az ember termékenységére.

A Bostoni Egyetem kutatói több mint 2000 pár bevonásával végeztek vizsgálatokat, és a termékenységet tekintve nem találtak különbséget a beoltott és a be nem oltott párok között. A kutatás azonban megállapította, hogy a fogantatás esélye kismértékben csökken, ha a férfi partner a fogantatás előtti 60 napon belül elkapta a Covid-19-et. Szakemberek szerint ez a megállapítás arra utal, hogy a koronavírus átmenetileg befolyásolja a férfiak termékenységét, ami potenciálisan elkerülhető lenne a védőoltások beadásával.

Sokan azért nem vették fel az oltást, mert aggódtak a termékenységük miatt - erről beszélt a Science Daily című egészségügyi portálnak Amelia Wesselink, a Bostoni Egyetem epidemiológus professzora. "Tanulmányunk először mutatta ki, hogy a Covid-19 elleni oltás egyik partnernél sem függ össze a termékenységgel. A terhességig eltelt idő nagyon hasonló volt, függetlenül az oltottsági állapottól" - tette hozzá a tanulmány vezető szerzője.

Szakértők szerint az eredmények nemcsak arra utalnak, hogy a Covid-19 elleni vakcináknak nincs káros hatásuk a termékenységre, hanem arra is, hogy segítenek elkerülni a vírus által az anyák és a magzatok egészségére gyakorolt kockázatokat.