A görög események kapcsán az Európai Bizottság mára informális megbeszélésre hívta a bankokat és szabályozó hatóságokat, mivel az EU képviselői úgy vélik, hogy a görög államadósság csökkentésénél is használt pénzügyi termékek (CDS-ek) a spekulációt táplálják, eltorzítva ezzel a piaci várakozásokat és megnehezítve a nemzetgazdaságok számára a hitelfelvételt - írja a Bloomberg.

A bizottságnak meg kell szüntetnie a CDS-ekkel folytatott spekulációt, ahol a befektetők olyan kötvényekre kötnek biztosítást, amelyekkel valójában nem is rendelkeznek - mondta Richard Portes, a gazdaságpolitikai kutatási központ alapítója.

A CDS-ek csak egy kis százalékát teszik ki az államkötvények piacának, így nem valószínű, hogy a velük folytatott spekuláció jelentős hatást gyakorolna az állampapírok árfolyamára - írja a Nemzetközi Swap- és Derivatíva Szövetség. Véleményük szerint a találkozó jó alkalom arra, hogy a félreértéseket tisztázzák ezekkel az ügyletekkel kapcsolatban.

A bankok ellenzik az uniós törekvéseket: több haszna lenne annak, ha a tükörről visszaverődő képpel foglalkoznánk, mint magával a tükörrel - írja a Citibank. Véleményük szerint a kormányoknak inkább a gazdaságok eladósodásával - a tükörképpel - kéne foglalkozniuk, mint a CDS-ekkel.