A Tibor Gaspar távozásáról szóló döntést a rendőrfőkapitánnyal közösen hozták meg, a helyzet megnyugtatása érdekében. A döntés hatálya azért nem azonnali, mivel a rendőrfőkapitány helyettese jelenleg nem áll készen arra, hogy átvegye a posztot - mondta el az ideiglenesen a belügyminisztériumot is irányító kormányfő.

Tibor Gaspar leváltása az egyike volt a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása után kezdődött, és a szlovák kormány átalakításához vezető tüntetéssorozat fő követeléseinek. Kuciakot, aki elsősorban adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott, feltehetően a munkája miatt ölték meg. Tibor Gaspar kedd délelőtti sajtótájékoztatóján még azt mondta, egyelőre nem távozik tisztségéből, csak akkor, ha az új belügyminiszter erre majd felkéri. Korábban a miniszterelnök, Robert Fico sem akart lemondani, de a tüntetések hatására távozott posztjáról.

Gaspart hozzáértő személynek tartja az országos rendőrfőkapitány posztjának ellátására, ezt a testület által elért eredmények is mutatják. De nem tartja jónak azt, hogy személyén keresztül egyesek az egész rendőrséget támadják és megkérdőjelezik a testület tevékenységét, ezért ügyvezető belügyminiszterként megegyezett vele abban, hogy május 31-vel távozik posztjáról - indokolta Pellegrini a döntést.

Andrej Kiska államfő üdvözölte Pellegrini döntését, azt, hogy "személyesen kezdett rendet csinálni a belügyminisztériumban", Gaspar távozását pedig elkerülhetetlenül szükségesnek nevezte a társadalmi helyzet megnyugtatásához. A parlamenti ellenzék túlnyomórészt pozitívan, az - Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd vegyes párt alkotta - kormánykoalíció pártjai viszont eltérően értékelték a rendőrfőkapitány bejelentett távozását.

Az SNS nevében Anton Hrnk alelnök azt mondta: nincs elragadtatva a döntéstől, mivel nem tartja jó megoldásnak, hogy változások történkjenek a nyomozó szerveknél, amíg a kettős gyilkosság kivizsgálását le nem zárják. A Bugár Béla vezette Most-Híd ellenben konstruktívnak és szükségesnek minősítette Pellegrini döntését - írja az MTI.

A pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) alelnöke, Lubomír Galko úgy vélekedett, hogy Gasparnak azonnali jelleggel kellett volna távoznia. Egyben felszólította a "közvéleményt" , hogy folytassa nyomásgyakorlását további rendőrségi tisztségviselők távozása érdekében. Hasonlóképpen vélekedett Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás elnöke, aki "nagy győzelemnek" nevezte Gaspar távozását, ugyanakkor azt állította: a rendőrfőkapitánynak azonnal távoznia kellett volna. Boris Kollár, a Család vagyunk nevű politikai formáció elnöke "az egyetlen ésszerű megoldásként" jellemezte Pellegrini döntését, amit - véleménye szerint - már hamarabb is meg lehetett volna lépni.

A fotó forrása: Peter LAZAR/AFP.