Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál forrása részleteket nem árult el, de határozottan leszögezte: így a CEU esetében a határnapnak december 31. számít majd.

Az eredeti lex CEU azt írta elő, hogy például az amerikai székhelyű egyetemek itteni működéséről nemzetközi megállapodás kell a magyar kormány és az Egyesült Államok szövetségi kormánya között. Viszont az USA-ban az oktatási ügyek intézése nem a szövetségi kormány hatásköre, a tagállamok az illetékesek - a CEU esetében New York állam.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ezért - a törvény megszavazása előtti napon - pontosította a felsőoktatási törvény-javaslatot. Mégpedig úgy, hogy ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, például az Egyesült Államokban, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. A magyar kormánynak ezeket az előzetes megállapodásokat a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni, mivel a lex CEU-t április 11-én hirdették ki, a határnap október 11-e a szövetségi megállapodások esetén.

A CEU esetében az amerikai kampusz hiánya tűnik a teljesíthetetlen feltételnek. A feltételeket nem teljesítő intézmények pedig már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.