Charles Michel, az Európa Tanács elnöke elkerülhetetlennek tartja az orosz olaj és végső soron a gáz importjának betiltását annak érdekében, hogy véget vessen Moszkva Ukrajna elleni agresszív háborújának.

"Úgy gondolom, hogy előbb-utóbb az olajra, sőt a gázra vonatkozó intézkedésekre is szükség lesz" - idézte Michel szerdai felszólalását az osztrák közszolgálati televízió portálja.

Karl Nehammer (ÖVP) osztrák kancellár kedden azonban "irreálisnak" nevezte az orosz földgáz Ausztriába irányuló importtilalmát. Nehammer szerint ugyan intenzív munka folyik a földgázimport diverzifikálásán, de  a függőség csökkentését mindenekelőtt a fenntartható energiatermelés bővítésével lehet elérni.  "Sajnos ez nem megy egyik napról a másikra" - magyarázta a kancellár.

"A szörnyű képek, amelyek nap mint nap eljutnak hozzánk Ukrajnából, szörnyűek és megrázóak. Az emberség szellemében kötelességünk az ukrán nép mellé állni. Ausztria továbbra is humanitárius segítséget nyújt, és diplomáciai csatornákon keresztül a békéért dolgozik" - mondta Nehammer.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.