"Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója nem február 24-én kezdődött, hanem 2014-ben, a Krím illegális annektálásával, február óta pedig Moszkva a Krímet stratégiai ugródeszkaként használja arra, hogy délről megszállja Ukrajna más részeit, és válogatás nélküli rakétacsapásokkal támadja az országot" – idézte az MTI az Európai Tanács elnökét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Krím az Ukrajna más részeiből ellopott gabona szállítási csomópontjává vált, és Oroszország katonai jelenléte a térségben az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádját erősíti. A következményeket, az ukrán gazdaságot érő károkat és a globális élelmiszerválságot a Kreml cinikus döntése, az éhínség fegyverként való használata okozza, hogy gyengítse az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatást - tette hozzá. Michel üdvözölte az Isztambulban nemrégiben megkötött megállapodást, amely elősegíti a kereskedelmi hajók elindulását Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből, azonban éberségre figyelmeztetett annak érdekében, hogy Oroszország végrehajtsa az egyezményt.

A zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzettel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy Oroszország cselekedetei nukleáris katasztrófát idézhetnek elő, miközben óvatosságra és visszafogottságra van szükség. "Oroszországnak azonnal hozzáférést kell biztosítania az ENSZ szakértőinek, az EU pedig támogatja, hogy az atomerőmű körül alakítsanak ki demilitarizált övezet" - tette hozzá.

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára videóüzenetében a szervezet további támogatásáról biztosította Ukrajnát. "Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránti elkötelezettségünk rendíthetetlen, az ET régóta ellenzi a Krím illegális annektálását"- hangsúlyozta.

A főtitkár szerint "fontos tudomásul venni, hogy a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában tovább romlott az emberi jogi helyzet". Emlékeztettet, hogy az Európa Tanács továbbra is szolidáris lesz Ukrajnával "mivel mindannyian egy igazságos, fenntartható, a nemzetközi jogon alapuló békére törekszünk, amelyben minden ukrán élvezheti az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság normáit, amelyek jogosan megilletik őket".