Chilében még 1990-ben tartották meg az első szabad és demokratikus választásokat, azóta pedig hagyományosan a mérsékelt jobboldal tudott nyerni. Viszont az elmúlt két év viharos politikai változást hozott az országban: az életszínvonal romlása miatt elégedetlen tömegek vonultak utcára, a szabad piac helyett erős állami kontrollt követve a vállatok felett. Minderre érkezett a koronavírus-járvány, amely erősen megosztotta a latin-amerikai országot a szigorú intézkedések miatt.

Az első fordulóban az volt a legnagyobb kérdés, hogy bele tud-e szólni valamelyik mérsékelt jelölt a végletek választásába, de nem lett meglepetés. A szélsőjobboldali, populizmusában Donald Trumpra és Jair Bolsonarora hasonlító Jose Antonio Kast keményen jobboldali, volt kongresszusi képviselő végzett az élen, megelőzve a baloldali törvényhozót és az említett tüntetések korábbi vezéralakját, Gabriel Boricot.

A szavazatok közel 97 százalékának összeszámlálása után Kast a szavazatok 27,94 százalékát szerezte meg, míg Boric 25,75 százalékát, és jelentős különbség alakult ki köztük és a mezőny többi tagja között, bár mindketten jóval elmaradtak az egyértelmű győzelemhez szükséges többségtől.

A mérsékeltebb, jobbközép jelöltek jól szerepeltek, ami erősítést jelenthet Kast számára, aki úgy tűnik, hogy a december 19-i előválasztás előtt a pole pozícióban van - számolt be a Reuters az eredményekről.

A választás a világgazdaságra is hatással lehet, a réztermelő andoki ország fontos nyersanyagforrás az észak-amerikai, európai ipar számára is. Kast megválasztása piacpártibb jövőt vetítene előre, mint a baloldali Boric által bejelentett szigorúbb állami szabályozás.

A vasárnap esti választáson a chilei alsóház mind a 155 képviselői helye, az ország felsőházának 50 képviselői helyéből 27, valamint az ország 16 regionális tanácsának összes tisztsége is megmérettetett.

A kemény jobboldali és konzervatív koalíciók törvényhozói úgy tűnt, hogy a szenátusban 23 mandátumot szereznek, míg a balközép és baloldali koalíciók törvényhozói 22 mandátumot. A fennmaradó öt helyet függetlenek kapták, akik nem kötődnek egyetlen nagyobb politikai koalícióhoz sem.