Neont, héliumot és argont csak korlátozott mennyiségben vásárolhatnak Oroszországtól május óta a barátságtalannak tartott országok a TASSZ orosz hírügynökség szerint: mindhárom nemesgázra szükség van ahhoz, hogy chipeket állíthasson elő egy gyártó.

A gázok kivitelének korlátozása az egyik legutolsó orosz intézkedés, amellyel az Ukrajnát megtámadó országot érintő nyugati szankciókra reagál Vlagyimir Putyin rezsimje. A háború előtt Oroszországból és Ukrajnából származott ezeknek a chipgyártásban használt gázoknak a 30 százaléka – írja a CNN alapján az Infostart.

A korlátozás akkor lépett életbe, amikor a félvezető-iparág végre fellélegezhetett a koronavírus-járvány okozta problémák után: tavaly 10 millióval kevesebb autót gyártottak világszerte a chiphiány miatt. Éppen 2022 második félévére számított arra az üzletág, hogy nagyobb mennyiségben állnak majd rendelkezésre a vágyott chipek.

A neon fontos szerepet játszik a félvezetők gyártásában a litográfiának nevezett folyamatban - írja a portál. A gáz szabályozza a lézer által kibocsátott fény hullámhosszát, miközben a lézer mintát mar a chipet alkotó szilíciumszeletre. A háború előtt Oroszország a nyers neont melléktermékként gyűjtötte acélműveiben, majd Ukrajnába küldte tisztításra. Mariupol és Odessza végezte ennek a tevékenységnek egy részét, de az itt zajló harcokban egyes üzemek megsemmisültek.

"Az iparág felismerte a kockázatot és új források keresésébe, új országok és konkrét beszállítók megtalálásába kezdett" – idézi Peter Hanbury, a Bain & Company gyártással foglalkozó részlegének partnerét az Infostart.