Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína jegybankja nem fog kapkodni a gazdaság élénkítése érdekében. Hiába fogja vissza a növekedést többek között az Egyesült Államok által indított kereskedelmi hadakozás, a Bank of China nem fog az USA-ban vagy az Európai Unióban látott beavatkozásokkal élni - mondta a Reuters beszámolója szerint az ázsiai ország jegybankjának elnöke, Yi Gang.

A Federal Reserve (Fed) szeptemberben 25 bázispontos kamatvágás mellett döntött, miközben az Európai Központi Bank (ECB) a kamatcsökkentés mellett ismét eszközvásárlásokkal igyekszik megtámogatni a visszaeső európai növekedést.

Kína azzal együtt sem siet a közbeavatkozással, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint a 30 éve nem látott második negyedéves negatív rekordot követően további lassulás jöhet. Április és június között éves összevetésben 6,2 százalékos volt a bővülés, vagyis túl nagy baj nincs, habár Kína esetében a 7 százalék alatti növekedést is rendre aggodalommal figyelik a befektetők.

A pekingi vezetés többször kijelentette, hogy rendelkezésre állnak megfelelő eszközei arra, hogy ellensúlyozza az amerikai védővámokból adódó növekedési kiesést. Ezzel együtt most Yi Gang azt közölte, hogy nincs semmilyen olyan nyomás a Bak of China-n, ami miatt követnie kéne akár a Fed, akár az ECB példáját.